Review of aerobic treatment of pig slurry: theoretical and technical considerations
Traitement aérobie du lisier de porcs. Bases théoriques et techniques
Résumé
Aeration of livestock slurries is a widespread treatment method which can deal with different pollution problems such as (i) control of odours, (ii) the degradation of organic carbon, (iii) the removal of nitrogen by nitrification-denitrification and (iv) the control of pathogens. After a resume of the biochemical principles which the basis of the purification process, the various different procedures in use are outlined (aerated lagoon, activated sludge process, sequential aeration, etc.) and the different controlling factors (treatment time, aeration level, temperature, etc.). A collection of treatment processes using aeration are presented along with observations of the gap between the theoretical knowledge gained in the laboratory and the experiences of using these methods at farm level.
L'aération du lisier est une technique de traitement à la fois très répandue et susceptible de résoudre différents problèmes de pollution tels que (i) une réduction des odeurs (ii) la dégradation de la charge carbonée (DBO5), (iii) l'élimination de l'azote par nitrification-dénitrification et (iv) la destruction des germes pathogènes. Après un rappel des principes biochimiques qui sont à la base de ce procédé d'épuration, on présente une analyse des différentes procédures utilisées (lagunage aéré, boues activées, aération séquentielle, etc) et des différents facteurs d'influence (temps de séjour, niveau d'aération, température). Un ensemble de filières complètes de traitement utilisant l'aération est présenté et témoigne des différences entre les connaissances théoriques acquises en laboratoire et l'utilisation des paramètres de fonctionnement de ces techniques à la ferme.