Assessment of a compact aerobic process for the treatment of winery effluents : monitoring of Boccard - EEIS process in the Saint Brice winery (Bordeaux area) during the 1999 vintage and racking stages
Evaluation d'un procédé biologique aérobie compact par bassins en série pour le traitement des effluents vinicoles : suivi de l'installation Boccard - EEIS de la cave coopérative de Saint Brice (33) lors des vendanges et soutirages 1999
Résumé
The Boccard/EEIS compact system, including an aerated storage tank followed by an aeroflottation and of 3 activities sludge basins in cascade was assessed to treat the effluents of a Medoc winery (Bordeaux area) producing 12 000 hl/year. Measurements were carried out over 6 weeks starting from the grape harvest 1999.
Le système de traitement compact Boccard/EEIS, comprenant un bassin de stockage aéré suivi d'une aéroflottation et de 3 bassins d'aération en cascade a été évalué pour traiter les effluents d'une cave vinicole du Médoc (Bordelais) produisant 12 000 hl/an. Les mesures ont été réalisées sur 6 semaines à partir des vendanges 1999.