Identification by fluorescent tracers of the specified risk materials in the meat and bone meal industry - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Access content directly
Journal Articles Tracer and tracing methods Year : 2001

Identification by fluorescent tracers of the specified risk materials in the meat and bone meal industry

Identification par traceurs fluorescents des matériaux à risques spécifiés dans la filière des farines animales

Abstract

For the by-products resulting from ruminant, the French regulation imposes the following constraints: I) separation of specified risk materials from the materials which can be used for animals feed, in particular by separating their circuits of collection and processing; II) denaturation of specified risk materials, then incineration after their transformation into Meat and Bone Meal. The markers currently used to denature specified risk materials do not resist to the thermal treatment of the transformation process into Meat and Bone Meal intended to be incinerated. We have developed an identification and marking system of specified risk materials containing fluorescent tracers. This marking resists to the thermal treatment and allows a detection of the marked materials throughout process of transformation. This method was developed in laboratory and was validated on an experimental device.
Pour les co-produits issus de ruminant, la réglementation française impose les contraintes suivantes : i) séparation des matériaux à risque spécifié des matières valorisables, notamment en séparant leurs circuits de collecte et de traitement ; ii) dénaturation des matériaux à risque spécifié, puis incinération après leur transformation en farine. Les marqueurs actuellement utilisés pour dénaturer les matériaux à risque spécifié ne résistent pas aux traitements thermiques du procédé de transformation en farines de viande destinées à être incinérées. Nous avons mis au point un système d'identification et de marquage des matériaux à risque spécifié à base de traceurs fluorescents. Ce marquage résiste aux traitements thermiques et permet une détection des matières marquées tout au long du procédé de transformation. Cette méthode a été mise au point en laboratoire et validée sur pilote.

Keywords

No file

Dates and versions

hal-02579684 , version 1 (14-05-2020)

Identifiers

Cite

Jean-Pierre Chanet, J.P. Frencia, G. Beaudoing, M. Berducat. Identification by fluorescent tracers of the specified risk materials in the meat and bone meal industry. Tracer and tracing methods, 2001, 15 (19), pp.539-546. ⟨hal-02579684⟩
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