Vitamin A in pediatrics: An update from the Nutrition Committee of the French Society of Pediatrics. - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Article Dans Une Revue Archives de Pédiatrie Année : 2017

Vitamin A in pediatrics: An update from the Nutrition Committee of the French Society of Pediatrics.

Résumé

Vitamin A (retinol) fulfills multiple functions in vision, cell growth and differentiation, embryogenesis, the maintenance of epithelial barriers and immunity. A large number of enzymes, binding proteins and receptors facilitate its intestinal absorption, hepatic storage, secretion, and distribution to target cells. In addition to the preformed retinol of animal origin, some fruits and vegetables are rich in carotenoids with provitamin A precursors such as β-carotene: 6 μg of β-carotene corresponds to 1 μg retinol equivalent (RE). Carotenoids never cause hypervitaminosis A. Determination of liver retinol concentration, the most reliable marker of vitamin A status, cannot be used in practice. Despite its lack of sensitivity and specificity, the concentration of retinol in blood is used to assess vitamin A status. A blood vitamin A concentration below 0.70 μmol/L (200 μg/L) indicates insufficient intake. Levels above 1.05 μmol/L (300 μg/L) indicate an adequate vitamin A status. The recommended dietary intake increases from 250 μg RE/day between 7 and 36 months of age to 750 μg RE/day between 15 and 17 years of age, which is usually adequate in industrialized countries. However, intakes often exceed the recommended intake, or even the upper limit (600 μg/day), in some non-breastfed infants. The new European regulation on infant and follow-on formulas (2015) will likely limit this excessive intake. In some developing countries, vitamin A deficiency is one of the main causes of blindness and remains a major public health problem. The impact of vitamin A deficiency on mortality was not confirmed by the most recent studies. Periodic supplementation with high doses of vitamin A is currently questioned and food diversification, fortification or low-dose regular supplementation seem preferable.
La vitamine A (rétinol) a de multiples fonctions dans la vision, la croissance et la différenciation cellulaires, l’embryogenèse, l’entretien des barrières épithéliales, l’immunité, etc. De nombreux enzymes, protéines de liaison et récepteurs facilitent l’absorption digestive, le stockage hépatique, la sécrétion hépatocytaire et la distribution du rétinol aux cellules cibles. Hors le rétinol préformé d’origine animale, certains légumes et fruits sont riches en caroténoïdes à activité provitaminique A, comme le ß-carotène, dont 6 μg correspondent à 1 équivalent rétinol (ER). Les caroténoïdes n’entraînent jamais d’hypervitaminose A. La concentration hépatique, marqueur fiable du statut, étant, en pratique, inaccessible, on a recours, malgré son manque de sensibilité et de spécificité, à la rétinolémie. Une concentration inférieure à 0,7 μmole/L (200 μg/L) est un indicateur d’apports insuffisants. Une rétinolémie supérieure à 1,05 μmole/L (300 μg/L) reflète un statut satisfaisant. Les apports journaliers conseillés en ER vont de 250 μg à 7–36 mois jusqu’à 750 μg à 15–17 ans et sont satisfaits dans les pays industrialisés. Les apports dépassent les apports conseillés, voire les limites de sécurité (600 μg/j) chez certains nourrissons non allaités. La nouvelle réglementation européenne (2015) sur les préparations pour nourrissons et de suite, et la suppression des suppléments en rétinol non justifiés devraient en principe limiter cet excès d’apport. Dans certains pays en développement, la carence vitaminique A, cause majeure de cécité, reste d’actualité. Son impact sur la mortalité préscolaire n’apparaît plus dans des études récentes ; le recours aux charges semestrielles jusque-là recommandées est controversé, au profit d’une meilleure diversification alimentaire, voire d’aliments enrichis ou d’une supplémentation régulière à faible dose.

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Dates et versions

hal-02619346 , version 1 (25-05-2020)

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Citer

M. Vidailhet, D. Rieu, F. Feillet, A. Bocquet, J. P. Chouraqui, et al.. Vitamin A in pediatrics: An update from the Nutrition Committee of the French Society of Pediatrics.. Archives de Pédiatrie, 2017, 24 (3), pp.288-297. ⟨10.1016/j.arcped.2016.11.021⟩. ⟨hal-02619346⟩
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