La diversité des exploitations et des territoires laitiers français face à la fin des quotas - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Fourrages Année : 2015

The diversity of French dairy farms and territories face to the end of milk quotas

La diversité des exploitations et des territoires laitiers français face à la fin des quotas

Résumé

The transformation of the French dairy industry is taking place in a context of political, economic, and social change. With the end of the milk quota system, the market for dairy products has become very dynamic and often favourable (albeit characterised by highly volatile prices), which has enabled France to develop its dairy exports. The transition from a quota-based system to a system based on private agreements between producers and processors has slowly resulted in the release of quota-related restraints on regional milk production. The rapid decline in the number of French dairy farms is partially related to the demographic ageing of farmers. The land use competition (crop vs. milk production) that has been taking place in some areas since 2007 has also played a role. Some dairy farms have grown dramatically; 5,000 farms surpassed the symbolic threshold of 100 dairy cows in 2013 (16% of all French dairy cows are found on these farms). The producers’ response to market signals has allowed the most dynamic milk fields in lowland areas to recover; however, excessive volatility in milk prices could hamper further development.
La sortie progressive des quotas s’est déroulée dans un contexte de marché souvent favorable qui a permis à la France de développer ses exportations de produits laitiers. Le passage d’une régulation publique à une régulation privée s’accompagne d’un relâchement de l’ancrage de la production au territoire. Le rythme soutenu de restructuration des exploitations laitières françaises est lié au vieillissement des chefs d’exploitation et à la concurrence des productions végétales. Les exploitations de plus de 100 vaches laitières sont au nombre de 5 000 en 2013, regroupant 1 vache laitière française sur 6. La réponse des producteurs aux signaux du marché a permis aux bassins laitiers de plaine les plus dynamiques d’accroître leur niveau de collecte mais cette évolution pourrait être entravée par une volatilité jugée excessive pour investir et s’installer.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02630211 , version 1 (27-05-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02630211 , version 1
  • PRODINRA : 295643
  • WOS : 000353433600007

Citer

Christophe Perrot, D Caillaud, Vincent Chatellier, Myriam Ennifar, Gérard You. La diversité des exploitations et des territoires laitiers français face à la fin des quotas. Fourrages, 2015, 221, pp.57-68. ⟨hal-02630211⟩

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