Dynamics of innovation in the nutrition of dairy cattle: An assessment of the diffusion process of the 'Bleu-Blanc-Coeur' scheme and its repercussions
Dynamiques d’innovation dans l’alimentation des bovins - lait : une analyse du processus de diffusion de la démarche « Bleu-Blanc-Coeur » et de ses répercussions
Résumé
How is an animal nutrition strategy, originally developed as an innovation niche, likely to diffuse to different livestock farming systems? The BBC scheme, aimed at improving the nutritional quality of animal products through a diet enriched in omega-3s, has been tested and evaluated by a large number of players involved in animal production. The scheme is now recognized by public authorities as an innovative strategy addressing essential issues (health, environment...). A historical analysis shows how farmers who implemented the scheme were able to change their farming practices, and how the scheme is perceived by other players likely to join it. Future challenges tied to the nutritional and environmental added value of milk are reviewed based on the impact of the BBC scheme on the strategy of the different farming systems within the sector.
La démarche « Bleu-Blanc-Coeur » (BBC) d’amélioration de la qualité nutritionnelle des produits animaux par un mode d’alimentation riche en oméga-3 a fait l’objet d’essais et de réflexions auprès de nombreux acteurs des filières animales ; elle est aujourd’hui reconnue par les autorités publiques comme une démarche innovante combinant des enjeux multiples (santé, environnement...). L’analyse historique montre comment les acteurs qui s’en sont saisi ont pu changer leurs pratiques ainsi que les réflexions engagées par d’autres acteurs susceptibles d’entrer dans la démarche. Enfin, les enjeux à venir de la valorisation nutritionnelle et environnementale du lait sont présentés au regard de l’impact que la démarche BBC a sur les stratégies des différents types de systèmes d’élevage du secteur.
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