Les compétences des consommateurs contribuent au maintien et à la diffusion d’aliments patrimoniaux - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Anthropology of Food Année : 2011

Les compétences des consommateurs contribuent au maintien et à la diffusion d’aliments patrimoniaux

Résumé

Our food heritage is not only limited to food products and production techniques, it also includes the consumption skills and technologies (CST) used to obtain what the consumer requires from a food product. In a specific food culture, a given food product is linked to specific CSTs. In this paper, we examine this aspect of food heritage through the examples of raw ham in Italy, France and Spain, rice varieties and chocolate. We then discuss two types of conjunction / disjunction between food products and food CSTs: controlled diffusion and diffusion through education. We conclude that the sustainability of localized, “origin” or “terroir” products depends on the existence of skilled consumers. The transmission and diffusion of these skills and technologies are thus factors in the permanence and diffusion of the product itself.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02641928 , version 1 (28-05-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02641928 , version 1
  • PRODINRA : 40989

Citer

Didier Chabrol, José Muchnik. Les compétences des consommateurs contribuent au maintien et à la diffusion d’aliments patrimoniaux. Anthropology of Food, 2011, 2011 (8), pp.En ligne. ⟨hal-02641928⟩
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