Renaissance of viticulture and pisco in Peru
Renaissance de la viticulture et du pisco au Pérou
Résumé
The wine Latin-American sector today is represented principally by Chile and Argentina because of their exports and their offers of qualitative wines. This situation was very different in the XVIIth century when the Peruvian wine industry was at its best with important exports of wines. Also, it is already more than on century that Peru supports a big prestige in the wine international sector with the “Pisco”. During the gold fever of 1849 in california the Pisco was already available in San Francisco, and when the American Union annexed California in 1850, the Pisco became the the most important alcoholic drink of the oriental coasts of the Pacific Ocean. Unfortunately, for historical and socio-economic causes, such as the Pacific Ocean war (1879-1884), the cotton heyday (the first part of the XXth century) and the agricultural reform (the second part of the XXth century), the prosperity and the advances of the Peruvian wine sector suffered from a very significant retrogression; but at the beginning of the XXIst century the situation begins to change and the viticulture and the Pisco knows a “renaissance” in Peru[Renaissance of viticulture and pisco in Peru
Le secteur viti-vinicole latino américain aujourd’hui est représenté principalement par le Chili et l’Argentine, grâce à leurs exportations et à leurs offres de vins de qualité supérieure. La situation était bien différente au XVIIème siècle où l’industrie viti-vinicole péruvienne était arrivée à son apogée avec d’importantes exportations de vins. En outre, il y avait déjà plus d’un siècle que le Pérou avait maintenu un bon positionnement et un grand prestige dans le secteur viti-vicicole international avec le « Pisco ». c’est que pendant la ruée vers l’or de Californie de 1849, le « Pisco » est devenu l’eau-de-vie la plus importante du bassin oriental du Pacifique. Malheureusement, entre autres à cause de faits historiques et socio-économiques comme la guerre du Pacifique (1879-1884), l’essor du coton (première partie de XXème siècle) et la réforme agricole (deuxième partie du XXème siècle), la prospérité et les avances de la viti-viniculture péruvienne ont subi une régression très marquée. Mais, au début du XXIème siècle, la situation a commencé de changer en connaissant la renaissance de la viticulture et du Pisco au Pérou