Development of a reliable and easy method for screening oenococcus carbohydrate consumption profile - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Article Dans Une Revue Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin Année : 2010

Development of a reliable and easy method for screening oenococcus carbohydrate consumption profile

B. Hocine
  • Fonction : Auteur
Zohra Jamal
  • Fonction : Auteur
Laurent Riquier
  • Fonction : Auteur
Aline Lonvaud-Funel
  • Fonction : Auteur
Marguerite Dols-Lafargue

Résumé

Aims: The aim of this study was to develop a colorimetric test to determine Oenococcus carbohydrate consumption profile. Methods and results: A semi-defined growth medium which enabled efficient bacterial growth and medium acidification in the presence of glucose was developed. The inoculum size and the presence of citrate in the medium were optimized. Acidification of the medium was revealed by adding bromocresol green and was shown to be perfectly correlated with D-glucose, D-fructose, L-arabinose, D-xylose. L-rhmnnose. D-cellobiose or D-trehalose consumption by 23 distinct O. oeni strains and one O. kitaharae strain (confirmed with HPLC analysis). Significance and impact of the study: Efficient bacterial growth is essential before malic acid degradation occurs in wine. The method developed here will facilitate the comparison of numerous O. oeni strains and their ability to grow by using the various carbohydrates present in wine prior to malolactic fermentation.
But. L'objectif de cette étude est la mise au point d'un test colorimétrique fiable permettant d'évaluer la capacité de bactéries de l'espèce Oenococcus à croître en présence de différents substrats carbonés. Méthode et résultats. Un milieu permettant à la fois une bonne croissance et une acidification marquée du milieu a été mis au point. L'acidification, révélée au vert de bromocrésol, est parfaitrement corrélée à la consommation de D-glucose, D-fructose, D-xylose, L-arabinose, L-rhamnose, D-tréhalose et D-cellobiose par 23 souches d'O. oeni et une souche d'O. kitaharae. Impact de l'étude. De nombreux travaux ont souligné qu'une phase préliminaire de croissance des bactéries lactiques était indispensable avant le déclenchement de la dégradation de l'acide malique (fermentation malolactique). Ce test facilitera la comparaison des capacités de différentes souches d'O. oeni à croître en utilisant les sucres présents dans le vin en fin de fermentation alcoolique.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02659241 , version 1 (30-05-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02659241 , version 1
  • PRODINRA : 33413
  • WOS : 000276275200004

Citer

B. Hocine, Zohra Jamal, Laurent Riquier, Aline Lonvaud-Funel, Marguerite Dols-Lafargue. Development of a reliable and easy method for screening oenococcus carbohydrate consumption profile. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, 2010, 44 (1), pp.31-37. ⟨hal-02659241⟩

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