Relationships between cocoa Phytophthora pod rot disease and climatic variables in Cameroon - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Canadian Journal of Plant Pathology Année : 2009

Relationships between cocoa Phytophthora pod rot disease and climatic variables in Cameroon

Résumé

Phytophthora pod rot disease causes almost 30% loss in world cocoa production. Epidemiological observations showed that the disease appears if fruit at any growth stage is present on trees when the rainy season begins. The overall effects of environment on the epidemic are not well known in cocoa-producing zones. The aim of this study was to assess and quantify the influence of rainfall and temperature on the temporal development of the disease in the cocoa-producing areas of Cameroon. Disease incidence and fruit production by 100 trees from each of three regions (Mbankomo, Goura and Barombi-Kang) were recorded weekly. Rainfall and temperature data were collected daily. Field observations were made over a period of 3 years (1999-2001). Autocorrelations, cross correlations, and multiple regression analyses were used to establish relationships between disease incidence and the environmental variables. The study showed that pod rot incidence is associated with rainfall but that there is a lag in the relationship between the two variables: the disease symptoms occurred 1-2 weeks after rainfall events. This recognition of this lag has the potential to be used to create a disease warning system to better advise cocoa farmers about disease risk. Therefore, the present study is an important step towards a better understanding of quantitative relations between disease incidence and the environment.
La pourriture des cabosses du cacaoyer due à divers Phytophthora cause plus de 30 % de pertes de récolte au niveau mondial. Des observations épidémiologiques indiquent que cette maladie apparait lorsque les fruits sont présents sur les arbres, quelque soit leur stade de développement, et lorsque la saison des pluies à débuté. L'influence du climat sur le processus épidémique n'a été, pour le moment, que peu étudiée dans les zones de production. L'objectif de ce travail est de mesurer et de quantifier l'influence des pluies et des températures sur le développement temporel de la maladie dans plusieurs zones de production du Cameroun. Cette étude a été conduite dans trois sites du Cameroun (Mbankomo, Goura et Barombi-Kang) ; cent arbres ont été observés par site. Les données concernant la maladie et la production ont été collectées chaque semaine, alors que les variables climatiques ont été collectées tous les jours. Les données ont été recueillies durant trois années consécutives (1999-2001). Des auto-corrélations, des corrélations croisées et des régressions multiples ont été utilisées pour mieux comprendre les relations entre l'incidence de la maladie et les facteurs climatiques. Cette étude montre clairement l'incidence de la pluie sur l'intensité de la maladie. Cette incidence se manifeste une ou deux semaines après les pluies. Ce travail jette les bases d'un modèle d'avertissement agricole afin de mieux conseiller les agriculteurs dans la gestion des risques épidémiques. Il s'agit d'une importante étape pour mieux comprendre les relations quantitatives entre l'intensité de la maladie et les variables climatiques.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02666278 , version 1 (31-05-2020)

Identifiants

Citer

N. Ndoumbè-Nkeng, - Efombagn, - Nyassé, Kéra Nyemb, Ivan I. Sache, et al.. Relationships between cocoa Phytophthora pod rot disease and climatic variables in Cameroon. Canadian Journal of Plant Pathology, 2009, 31 (3), pp.309-320. ⟨10.1080/07060660909507605⟩. ⟨hal-02666278⟩
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