Identification of markers of the post-weaning changes in gut morphology and physiology in piglets - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2006

Identification of markers of the post-weaning changes in gut morphology and physiology in piglets

Résumé

We analysed the sequence of events concerning the morphology and physiology of the gut of piglets during two weeks following weaning, with the aim of providing a limited number of variables that could be considered as relevant markers of gut changes post-weaning. An experiment was conducted with 60 piglets, 21 days-aged, subjected to fasting for two days, then administered a diet with a moderate or a high content of wheat using controlled gastric feeding, and slaughtered kinetically post-weaning. Variables dealing with digestive hormones plasma concentration, pancreatic enzymes activity, gut and digesta characteristics, intestinal morphometry, enzymes activity, secretory and absorptive capacities, and barrier function, were analysed by principal components analysis. The results showed that temporal changes induced by weaning on the gut structure and function can be divided into an acute period happening immediately after weaning followed by a more progressive adaptative and maturational phase, from day 5 to day 15. The main factors of this adaptation were the re-feeding process and time, while the diet per se had little incidence here. Villus length, permeability to macromolecules in the proximal jejunum, intestinal lactase activity and plasma cholecystokin could be considered as markers of the post-weaning acute phase. Variables measuring enzymatic activity, secretion and absorption of the distal ileum, were more characteristic of the later adaptative phase to the weaning diet. In conclusion, the most relevant markers of gut changes identified here might be helpful to design suitable diets to limit post-weaning gut disorders in pigs.
Les adaptations morphologiques et physiologiques du tube digestif sont analysées pendant les quinze jours suivant le sevrage, dans l’objectif de proposer des variables marqueurs de ces modifications digestives post-sevrages. Soixante porcelets sont mis à jeun pendant 48h, puis alimentés par voie intra-gastrique avec un aliment à teneur modérée ou élevée en blé, et abattus en cinétique après le sevrage. Cinquante neuf variables se rapportant aux concentrations plasmatiques des hormones digestives, aux enzymes pancréatiques, aux poids des segments et contenus digestifs ainsi qu’à la morphométrie, aux enzymes, aux capacités sécrétoires et absorptives et à la fonction de barrière de l’intestin sont étudiées par analyse en composantes principales. Les modifications temporelles induites par le sevrage, sur la structure et les fonctions digestives, se décomposent en une phase aiguë et immédiate après le sevrage, suivie d’une phase plus progressive d’adaptation et de maturation digestives. Les facteurs moteurs des changements observés sont la ré-alimentation et le temps, la composition de l’aliment n’ayant pas eu d’effet significatif dans notre expérience. La hauteur des villosités et la perméabilité aux macromolécules du jéjunum proximal, l’activité lactasique intestinale et la concentration plasmatique en cholécystokine peuvent être considérés comme des marqueurs de la réponse aiguë post-sevrage. Les variables mesurant les fonctions d’hydrolyse enzymatique, de sécrétion et d’absorption de la muqueuse iléale caractérisent la phase d’adaptation à l’aliment post-sevrage. En conclusion, les marqueurs retenus peuvent être des outils pour évaluer la capacité de stratégies alternatives aux antibiotiques à limiter les désordres digestifs post-sevrages.

Mots clés

Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02755560 , version 1 (03-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02755560 , version 1
  • PRODINRA : 26945

Citer

Lucile Montagne, Gaëlle Boudry, Isabelle Luron Le Huërou-Luron, Bernard Sève, Jean Paul Lalles. Identification of markers of the post-weaning changes in gut morphology and physiology in piglets. 38. Journées de la Recherche Porcine, Jan 2006, Paris, France. ⟨hal-02755560⟩
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