Understanding the diversity of information management by livestock farmers in the design and monitoring of their activity: the need to distinguish channel, origin and content of each information
Comprendre comment les éleveurs de bovins allaitants mobilisent des informations pour concevoir et piloter leur activité d’élevage : distinguer le Support, l’Origine et le Contenu (SOC).
Résumé
The aim of this study is to understand how beef cattle farmers mobilise information to design and to monitor their system, and to identify the role of “official” advice within all available sources and channels of information. A survey has been carried out among 30 farmers in three administrative departments of French specialised grassland area. Four strategies (S1 to S4) were identified according to information mobilisation and discussed in relation with the farm characteristics and with the farmer’s point of view about his activity. These are the following : S1: to mobilise unofficial sources of information coming from well-known counterparts for technical aspects of management; S2: to mobilise unofficial sources of information to help them to orient their system but not for technical aspects; S3: to mobilise technical official sources of information to maximise income, to improve skills and to become independent; S4: to mobilise technical official sources of information to progress. We propose to consider information as “immaterial” resources for farmers as well as other resources (herd, pasture, workforce) which use is usually studied by agronomists.
Nous cherchons à comprendre la façon dont les éleveurs de bovin allaitant mobilisent des informations pour concevoir et piloter leur activité d’élevage, ceci pour identifier la façon dont ils articulent le conseil “formel” avec d’autres sources et supports d’informations. Des entretiens ont été menés auprès de 30 éleveurs de trois départements du bassin allaitant du centre de la France. Quatre logiques de mobilisation des informations ont été identifiées et analysées en relation avec des caractéristiques des systèmes d’élevages et des conceptions de l’activité d’élevage. Les résultats montrent que caractériser les informations par les trois éléments que sont le support, l’origine et le contenu (SOC) permet de mieux comprendre la diversité de ces logiques. Ces dernières sont d’abord révélatrices des façons dont les éleveurs pensent et organisent leur activité d’élevage. Nous proposons la notion de ressources immatérielles pour rendre compte du fait que les informations constituent pour l’éleveur des connaissances en action (acquises, triées, utilisées, renouvelées, stockées,...) pour concevoir et piloter son activité d’élevage. Pour comprendre la performance des systèmes d’élevage, il est nécessaire d’analyser la manière dont elles sont gérées, au même titre que les ressources classiquement étudiées en agronomie (troupeau, ressources fourragères).