Southern Cevennes (France). A localised value chain, independent from major retailers and dairy companies
E-book. Bassin laitier "Pélardon en Cévennes méridionales" (France)
Résumé
Facing globalisation of trade, industrialisation of commodity chains, rapid urbanisation, the Mediterranean territories are undergoing major changes. In which way these factors do influence the evolution of farming systems and territories? Is the territorial rooting of their products likely to participate in the reconfiguration of farming systems and general management of these territories? This paper deals with the reconfiguration of the dairy goat industry in a landlocked rural territory: the Cevennes, in Southern France. The main changes in livestock farming systems, in the strategies of processors and retailers, and territorial dynamics are approached simultaneously. The analysis is based on interviews of key-persons, bibliography, and monographies of livestock farming and milk processors. A diachronic analysis allows to describe some development pathways of this territory and some drivers of observed changes. For local dairy goat stakeholders, their know-how and their products are a common good. They are keen in protecting it, as a mean to give value to their production and keep their control on its future. This local value chain has been built as an alternative to the agro-industrial pattern. Along the 50 last years, these differences, and the specific characteristics of this Mediterranean territory, were considered as strengths or weaknesses, according the changes occurring in the agri-food sector and the way of marketing their product. This paper addresses the question of the ways of valorisation of a locally rooted, cultural product, in the frame of globalisation.
Dans un contexte de mondialisation des échanges, d’industrialisation des filières, d’urbanisation galopante, les territoires méditerranéens affrontent des mutations importantes. Comment ces dynamiques pèsent-elles sur les transformations des systèmes d’élevage et des territoires ? L’ancrage au local des produits contribuent-ils aux recompositions des activités d’élevage dans les territoires ? Nous nous intéressons dans ce texte aux recompositions d’activités laitières et fromagères caprines au sein d’un territoire rural enclavé, les Cévennes. Nous abordons conjointement les transformations des systèmes d’élevage, les stratégies des opérateurs d’aval et les dynamiques territoriales. Nous nous appuyons sur des entretiens, des sources bibliographiques et des données issues d’études en élevage et auprès des laiteries. Par une analyse diachronique nous mettons en évidence les trajectoires de développement de ce territoire, ainsi que les facteurs de changement. Les acteurs locaux de l’élevage caprin ont toujours considéré leur savoir-faire et leur produit comme un bien commun à protéger et comme un moyen pour valoriser leur production et en garder la maîtrise du devenir. Cette filière s’est ainsi construite dans l’affirmation des différences avec les dynamiques agroindustrielles. Ces différences, comme les spécificités de ce territoire méditerranéen, ont été tour à tour, au cours des cinquante dernières années, des handicaps et des atouts dans les contextes mouvants des systèmes alimentaires et des formes de commercialisation. Ce texte pose la question du devenir et des formes d’action et de valorisation d’un bien local enraciné dans une culture face à – et en lien avec – des dynamiques de mondialisation.
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