Co-production of ecosystem services through agricultural practices: perception of stakeholders supporting smallholders in the Brazilian Amazon
Co-production de services écosystémiques par des pratiques agricoles : perception des acteurs en appui aux agriculteurs familiaux en Amazonie brésilienne.
Résumé
This paper investigates the perceptions of a diversity of stakeholders supporting smallholders in the eastern Brazilian Amazon about ecosystem services and agricultural practices. Our results come from 30 semi-structured interviews with key stakeholders in two contrasting municipalities in this region (Paragominas and Irituia). We identified 17 different ecosystem services and 15 agricultural practices. Using a multidimensional scaling (MDS), we differentiated the stakeholders’ perceptions of co-production of ecosystem services. The most mentioned ecosystem services are food supply, regulation of water cycles, soil fertility and erosion prevention. Overall, there is a positive perception that agricultural practices are providing ecosystem services. Biodiversity-based practices are associated with the provision of a broad range of ecosystem services whereas mechanical-chemical practices are mainly linked to food supply. Use of fire, deforestation and use of chemical pesticides are perceived as having most negative effects on the provision of ecosystem services. The type of activity performed by the stakeholders and their municipality are the main factors influencing their perception of ecosystem services co-production. In conclusion, the concept of co-production of ecosystem services related to agroecosystems is relevant as local actors recognize a diversity of effects of agricultural practices on service provision.
Cette étude analyse les perceptions relatives aux services écosystémiques et aux pratiques agricoles, de différents acteurs venant en appui aux agriculteurs familiaux en Amazonie brésilienne orientale. Nos résultats se fondent sur 30 entretiens semi-directifs avec des acteurs clés de deux municipalités contrastées de cette région (Paragominas et Irituia). Dix-sept services écosystémiques différents et 15 pratiques agricoles ont été identifiés. Un positionnement multidimensionnel (MDS) a permis de différencier la perception des acteurs sur la coproduction de services écosystémiques. La production de nourriture, la régulation des cycles de l’eau, la fertilité des sols et la prévention de l’érosion, sont les services écosystémiques les plus mentionnés. Globalement, les pratiques agricoles sont perçues de manière positive en termes de fourniture de services écosystémiques. Les pratiques basées sur la biodiversité (principalement l’introduction de différentes plantes) sont associées à une grande diversité de services, tandis que les pratiques basées sur les intrants chimiques et l’énergie mécanique sont principalement associées à la production de nourriture. L’utilisation du feu, la déforestation et l’utilisation des pesticides chimiques sont considérées comme ayant principalement des effets négatifs sur la fourniture de services écosystémiques. Le type d’activité exercée par les acteurs et la municipalité sont les principaux facteurs influençant leur perception de la co-production de services écosystémiques. En conclusion, le concept de co-production lié aux agroécosystèmes est pertinent, car les acteurs locaux reconnaissent une diversité d’effets des pratiques agricoles sur la fourniture de services.
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