Review of vine water deficit. What levers for the vineyard in the short and medium term? - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue IVES Technical Reviews vine and wine Année : 2021

Review of vine water deficit. What levers for the vineyard in the short and medium term?

Rappels sur la vigne et le déficit hydrique. Quels leviers au vignoble à courts et moyens termes ?

Résumé

In the context of climate change, most wine-growing regions are experiencing periods of water deficit, or even water stress, as well as heatwaves. The proven increase in average temperatures has led to a shift in the phenological stages of the vine. In the Mediterranean regions of the south of France, more frequent thunderstorms in the fall and lower rainfall in winter have led to reduced filling of soil water holding capacity before budburst. In addition, rainfall over the growing cycle is decreasing while evapotranspiration is increasing. This combination of climate changes (rainfall × temperature) has an impact on vine cultural practices, berry composition and the aromatic profile of wines. As such, it seems useful to share a bullet-point list of the possible consequences of increased water deficit and heat peaks on the physiology of the vine and its fruit and to point out some potential solutions in the short and medium term, especially when planting young vines.
Dans le cadre de l’évolution du climat, la majorité des régions viticoles subissent des périodes de contraintes hydriques voire de stress hydrique et des vagues de chaleurs. L’augmentation des températures moyennes est avérée, décalant les stades phénologiques de la vigne. Dans les régions méditerranéennes du sud de la France, les orages plus fréquents en automne et la plus faible pluviométrie en hiver réduisent le remplissage de la réserve utile des sols pré débourrement. Par ailleurs, la pluviométrie sur le cycle cultural diminue alors que l’évapotranspiration augmente. L’ensemble de ces évolutions climatiques (pluies x températures) a des effets sur le fonctionnement de la vigne, la composition des baies et le profil aromatique des vins. À ce titre, il nous semble intéressant de partager sous forme de « dot points » les conséquences possibles de l’augmentation du déficit hydrique et des pics de chaleur sur la physiologie de la vigne et de ses fruits et de rappeler quelques solutions potentielles à mettre en œuvre à court et moyen terme, notamment lors de la plantation de jeunes vignes.
Fichier principal
Vignette du fichier
Deloire-Pellegrino-IVES-2021-CC-BY.pdf (1.05 Mo) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Dates et versions

hal-03404343 , version 1 (21-02-2022)

Licence

Paternité

Identifiants

Citer

Alain Deloire, Anne Pellegrino. Review of vine water deficit. What levers for the vineyard in the short and medium term?. IVES Technical Reviews vine and wine, 2021, ⟨10.20870/IVES-TR.2021.4842⟩. ⟨hal-03404343⟩
100 Consultations
70 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More