Food Reward after Bariatric Surgery and Weight Loss Outcomes: An Exploratory Study - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Nutrients Année : 2022

Food Reward after Bariatric Surgery and Weight Loss Outcomes: An Exploratory Study

Résumé

Changes in food preferences after bariatric surgery may alter its effectiveness as a treatment for obesity. We aimed to compare food reward for a comprehensive variety of food categories between patients who received a sleeve gastrectomy (SG) or a Roux-en-Y gastric bypass (RYGB) and to explore whether food reward differs according to weight loss. In this cross-sectional exploratory study, food reward was assessed using the Leeds Food Preference Questionnaire (LFPQ) in patients at 6, 12, or 24 months after SG or RYGB. We assessed the liking and wanting of 11 food categories. Comparisons were done regarding the type of surgery and total weight loss (TWL; based on tertile distribution). Fifty-six patients (30 SG and 26 RYGB) were included (women: 70%; age: 44.0 (11.1) y). Regarding the type of surgery, scores were not significantly different between SG and RYGB, except for ‘non-dairy products—without color’ explicit liking (p = 0.04). Regarding TWL outcomes, explicit liking, explicit wanting, and implicit wanting, scores were significantly higher for good responders than low responders for ‘No meat—High fat’ (post-hoc corrected p-value: 0.04, 0.03, and 0.04, respectively). Together, our results failed to identify major differences in liking and wanting between the types of surgery and tended to indicate that higher weight loss might be related to a higher reward for high protein-content food. Rather focus only on palatable foods, future studies should also consider a broader range of food items, including protein reward.
Les changements dans les préférences alimentaires après une chirurgie bariatrique peuvent altérer son efficacité en tant que traitement de l'obésité. Notre objectif était de comparer la récompense alimentaire pour une variété complète de catégories d'aliments entre les patients ayant subi une gastrectomie en manchon (SG) ou un pontage gastrique Roux-en-Y (RYGB) et d'explorer si la récompense alimentaire diffère en fonction de la perte de poids. Dans cette étude exploratoire transversale, la récompense alimentaire a été évaluée à l'aide du Leeds Food Preference Questionnaire (LFPQ) chez les patients à 6, 12 ou 24 mois après SG ou RYGB. Nous avons évalué le goût et le désir de 11 catégories d'aliments. Des comparaisons ont été faites concernant le type de chirurgie et la perte de poids totale (TWL; basée sur la distribution tertile). Cinquante-six patients (30 SG et 26 RYGB) ont été inclus (femmes : 70 % ; âge : 44,0 (11,1) ans). Concernant le type de chirurgie,p = 0,04). En ce qui concerne les résultats TWL, l'appréciation explicite, le désir explicite et le désir implicite, les scores étaient significativement plus élevés pour les bons répondeurs que pour les faibles répondants pour "Pas de viande - Haute teneur en matières grasses" ( valeur p corrigée post-hoc : 0,04, 0,03 et 0,04, respectivement) . Ensemble, nos résultats n'ont pas permis d'identifier des différences majeures dans le goût et le désir entre les types de chirurgie et tendaient à indiquer qu'une perte de poids plus élevée pourrait être liée à une récompense plus élevée pour les aliments à haute teneur en protéines. Au lieu de se concentrer uniquement sur les aliments appétissants, les études futures devraient également envisager une gamme plus large d'aliments, y compris la récompense protéique.

Dates et versions

hal-03579990 , version 1 (18-02-2022)

Licence

Identifiants

Citer

E. Guyot, Julie-Anne Nazare, Pauline Oustric, Maud Robert, Emmanuel Disse, et al.. Food Reward after Bariatric Surgery and Weight Loss Outcomes: An Exploratory Study. Nutrients, 2022, 14 (3), pp.449. ⟨10.3390/nu14030449⟩. ⟨hal-03579990⟩
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