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Intra-European trade in meat and pork coproducts: recent trends and developments in the main flows and identification of markets of interest

Le commerce intra-européen des viandes et coproduits du porc : tendances et évolutions récentes des principaux flux et identification des marchés d'intérêt

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Elisa Husson
  • Function : Author
  • PersonId : 1154741

Abstract

The market for meat cuts lies at the heart of intra-European trade. Each year, nearly 8 million tons of pork products are traded between member states of the European Union (EU), or around one-third of the EU-28's production. Among these pork products, pork cuts represent 60% of trade, but processed products, bacon and offal also contribute greatly. Given the importance of intra-European trade, the objective of the study was to specify its volume, value, and average unit price per product. The study helps understand specific characteristics of the EU market and highlight dynamics of the types of products exported and the main trading partners. Eurostat's international trade statistics make it possible to monitor the volume and value of trade flows between countries for a variety of product categories defined by an 8-digit Combined Nomenclature. The statistical analysis covered the period 2000-2020. Since 2000, trade in pork products has grown steadily, especially in boneless cuts. This is in line with increasing EU production and the search for added value, which pushes operators to produce cuts. However, faced with the increase in exports to Asia, especially China, in the past three years, the COVID-19 crisis in 2020, and the appearance of African swine fever in Germany, the usual dynamics have been disrupted. The map of intra-European trade has been reconfigured, with a sharp drop in exports of cuts.
Le commerce intra-européen des viandes et coproduits du porc : tendances et évolutions récentes des principaux flux et identification des marchés d'intérêt. Le marché des pièces de découpe se place au coeur du commerce intra-européen. Chaque année, près de 8 millions de tonnes de produits du porc sont échangées entre les Etats membres de l'Union européenne (UE), soit environ un tiers de la production de l'UE-28. Parmi ces produits du porc, les pièces de porc représentent 60% des échanges, mais les produits transformés, les lards et les abats contribuent également fortement. Face à l'importance du commerce intra-européen, l'objectif de l'étude est de préciser ses caractéristiques en termes de volume, de valeur et de prix unitaire moyen par produit. L'étude permet de comprendre quelles sont les spécificités du marché européen et de mettre en exergue l'évolution dans le temps des types de produits exportés et des principaux acteurs du commerce. Les statistiques du commerce international d'Eurostat permettent de suivre les flux commerciaux en volume et en valeur entre les pays pour diverses catégories de produits définies par la Nomenclature Combinée à 8 chiffres. L'analyse statistique porte sur la période 2000-2020. Depuis 2000, les échanges de produits du porc n'ont cessé de se développer, en particulier pour les pièces désossées. Ceci est en lien avec une production européenne croissante et la recherche de valeur ajoutée, poussant les opérateurs vers une élaboration des pièces de découpe. Néanmoins, face à l'intensification des exportations vers l'Asie et surtout la Chine ces trois dernières années, à la crise de la Covid-19 en 2020, et à l'introduction de la peste porcine africaine en Allemagne, les dynamiques habituelles sont perturbées. Les cartes du commerce intra-européen ont été redistribuées avec une forte inflexion des exportations des pièces de découpe. Intra-European trade in meat and pork coproducts: recent trends and developments in the main flows and identification of markets of interest The market for meat cuts lies at the heart of intra-European trade. Each year, nearly 8 million tons of pork products are traded between member states of the European Union (EU), or around one-third of the EU-28's production. Among these pork products, pork cuts represent 60% of trade, but processed products, bacon and offal also contribute greatly. Given the importance of intra-European trade, the objective of the study was to specify its volume, value, and average unit price per product. The study helps understand specific characteristics of the EU market and highlight dynamics of the types of products exported and the main trading partners. Eurostat's international trade statistics make it possible to monitor the volume and value of trade flows between countries for a variety of product categories defined by an 8-digit Combined Nomenclature. The statistical analysis covered the period 2000-2020. Since 2000, trade in pork products has grown steadily, especially in boneless cuts. This is in line with increasing EU production and the search for added value, which pushes operators to produce cuts. However, faced with the increase in exports to Asia, especially China, in the past three years, the COVID-19 crisis in 2020, and the appearance of African swine fever in Germany, the usual dynamics have been disrupted. The map of intra-European trade has been reconfigured, with a sharp drop in exports of cuts.
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Dates and versions

hal-03746693 , version 1 (05-08-2022)

Identifiers

  • HAL Id : hal-03746693 , version 1

Cite

Elisa Husson, Jan Peter van Ferneij. Le commerce intra-européen des viandes et coproduits du porc : tendances et évolutions récentes des principaux flux et identification des marchés d'intérêt. 54es Journées de la Recherche Porcine, Ifip; Inrae, Feb 2022, en ligne, France. ⟨hal-03746693⟩

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