Autonomy in agricultural systems
Autonomie dans les systèmes agricoles
Abstract
Autonomy is defined as the independence of an actor and/or a system from the exterior. This concept refers to the room for action and interactions of an actor and/or a system with respect to its environment. In farming systems, autonomy is often addressed at the farm level. It questions the dependence on external resources of the system (seeds, fertilizers, feeds, but also technologies, …). In recent decades, the intensification of agricultural systems has resulted in a loss of autonomy due to increased productivity, specialization and farm sizes. Agroecology proposes to put autonomy at the heart of the systems, as a founding value and a lever for action by promoting internal exchanges. An agroecological system is less dependent on inputs and external trade because it mobilizes biological diversity and natural processes. Different forms of autonomy (food, financial, decision-making, etc.) can be envisaged at different levels of organization. Hereafter are two examples of technical and socio-economic autonomy.
L’autonomie se définit comme la capacité d’un acteur et/ou d’un système à gérer ses dépendances par rapport à l’extérieur. Ce concept renvoie aux marges de manœuvre et interactions d’un acteur et/ou d’un système par rapport à son environnement. Dans les systèmes agricoles, l’autonomie est souvent abordée à l’échelle de l’exploitation agricole. Elle interroge la dépendance aux ressources externes du système (semences, engrais, aliments du bétail, mais aussi technologies, …). Au cours des dernières décennies, l’intensification des systèmes agricoles s’est traduite par une perte d’autonomie liée à l’augmentation de la productivité, la spécialisation et la taille des exploitations agricoles. L’agroécologie propose de remettre l’autonomie au cœur des systèmes, comme valeur fondatrice et comme levier pour l’action en favorisant les échanges internes. Un système agroécologique est moins dépendant d’intrants et d’échanges externes car il mobilise la diversité biologique et les processus naturels. Différentes formes d’autonomie (alimentaire, financière, décisionnelle, …) peuvent être envisagées à différents niveaux d’organisation. Nous présentons deux exemples d’autonomie technique et socio-économique.