The typology of dietary facies for cervids: a case study in the Perseigne state forest (Sarthe, France)
Les typologies de faciès alimentaires pour les cervidés : application à la forêt domaniale de Perseigne (Sarthe)
Abstract
Taking into account cervids into forest management requires a tool to assess the carrying capacity, and more specifically food availability. By building and using a typology of dietary facies before the establishment of a new forest management plan, we can characterize food availability at the beginning and predict their spatial and temporal evolution during the management plan (20 years). We developed the methodology to elaborate the typology and then we discussed a case study in the Perseigne state forest, a forest with sympatric populations of red and roe deer.
La prise en compte des cervidés dans l'aménagement forestier nécessite le développement d'un outil d'appréciation de la capacité d'accueil, dont les disponibilités alimentaires. L'élaboration d'une typologie de faciès alimentaires en phase de révision de l'aménagement forestier permet de caractériser les disponibilités alimentaires en début d'aménagement et de prédire leur évolution spatiale et temporelle sur la durée de l'aménagement (20 ans). Nous présentons la méthodologie pour élaborer une typologie de faciès alimentaires et nous discutons ensuite le cas de la forêt domaniale de Perseigne, forêt qui héberge des populations sympatriques de cerf et de chevreuil.
Origin | Explicit agreement for this submission |
---|