Agriculture et développement agricole. - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Access content directly
Book Sections Year : 2004

Agriculture and agricultural extension work : an ergonomic approach.

Agriculture et développement agricole.

Abstract

The agricultural sector still offers a lot of opportunities for ergonomists even if it looses its symbolic value and decreases in terms of working force. Questions addressed to ergonomics concern as well the design of working situations, the monitoring of dynamic processes (crops, herds, on-farm food processing), or the risks and accidents occurring on farms or work load. The increasing part of immaterial work and its link to increased control and technical regulations, change the farmers’ job and the required skills. As agriculture in performed by a lot of very small enterprises, the ergonomist has to innovate and to develop links which extensionists and advisors working in the sector. The ergonomists can then train these agents to work analysis and support them in building new skills which are now required to support farmers in keeping the control of the permanent changes occurring in their economical, regulatory and technical environment. The paper present these points and some of the methods which ergonomists have developed to work within this sector.
Bien qu’ayant perdu sa valeur symbolique et de nombreux actifs, l’agriculture reste un secteur qui offre de nombreuses opportunités de travail aux ergonomes. Des questions sont en effet renvoyés tant sur la conception des situations de travail que sur la conduite de processus dynamiques (les cultures, les troupeaux, les processus de transformation à la ferme par ex.), ou encore sur les risques et accidents et la pénibilité du travail. La part accrue du travail immatériel et son lien avec un accroissement des contrôles et des normes techniques à respecter, change le métier et les compétences requises. L’éclatement en très petites entreprises implique aussi que l’ergonome innove dans ses interventions et s’appuis sur les agents en charge de l’encadrement de l’agriculture. Là encore, un champ est ouvert à l’ergonome, soit pour former à l’analyse ergonomique du travail, soit pour aider ces agents à construire les compétences requises pour aider les agriculteurs à maîtriser les évolutions permanentes de leur environnement économique, réglementaire et technique. L’article évoque ces différents points et certaines méthodes développées par les ergonomes pour intervenir dans ce secteur.
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Dates and versions

hal-02825758 , version 1 (06-06-2020)

Identifiers

  • HAL Id : hal-02825758 , version 1
  • PRODINRA : 25672

Cite

Marianne Cerf, Patrick Sagory. Agriculture et développement agricole.. Ergonomie, PUF, 2004, 2-13-051404-9 978-2-130514-04-6. ⟨hal-02825758⟩
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