Walnut sorting according to their internal quality: primary results
Tri des noix selon leur qualité interne : résultats principaux
Résumé
This study has tested 3 methods to sort walnuts : weight, density and X-rays transmission. The results of these methods are compared to a human assessment of walnut quality into 5 classes. In the density computation, the volume has been determined by two different ways : by using Archimede's principle and by vision. It can be concluded that the three methods are very similar. All these methods could be improved to reach the grocery stores requirements. The iar jet method could be improved by blowing not on a large stream but on individual walnuts, the density method could give better results if the volume evaluation was more precise.
En France, les noix sont consommées comme friandises, leur qualité est un facteur important pour l'acheteur. Les noix vides doivent être rejetées du marché. Actuellement, on utilise un jet d'air pour les détecter. Cette technique a 6% d'erreurs, alors que le maximum permis est de 2%. Trois méthodes de tri des noix ont été testées : le poids, la densité et les rayons X. Ces trois méthodes sont évaluées par rapport à l'examen humain de la qualité des noix en cinq classes.