Preferences for foods sweetened with sucrose, aspartame or acesulfame K - Archive ouverte HAL Access content directly
Journal Articles Food Quality and Preference Year : 1990

Preferences for foods sweetened with sucrose, aspartame or acesulfame K

Préférence pour les aliments sucrés avec du saccharose, de l'aspartame ou de l'acésulfame K

Abstract

The preferences of 52 subjects for coffee, fromage blanc, chocolate mousse and orange drink sweetened with sucrose, aspartame or acesulfame k at equisweet concentrations were measured using a 20-point hedonic scale. In all foods except coffee, sucrose was significantly preferred over aspartame and acesulfame k. Women showed more discriminant preferences than men, preferring sucrose over aspartame and acesulfame k in all four foods. Preference patterns, as determined by principal component analysis, are presented.
Les préférences de 52 cobayes pour le café, le fromage blanc, la mousse au chocolat et le jus d'orange sucrés avec du saccharose, de l'aspartame ou de l'acésulfame k à des concentrations ayant un pouvoir sucrant identique ont été mesurées sur une échelle de satisfaction de 20 points. Dans tous les aliments, exception faite du café, le saccharose était nettement préféré à l'aspartame et à l'acésulfame k. Les femmes ont montré une préférence entre plus nette que les hommes pour les quatre aliments contenant du saccharose par rapport à ceux sucrés avec de l'aspartame ou de l'acésulfame k. Les modèles de préférence, élaborés par analyse des principaux composants, sont présentés.

Keywords

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Dates and versions

hal-02578056 , version 1 (14-05-2020)

Identifiers

Cite

J. Hossenlopp, Antoine Tournier, J.F. Tharrault, B. Palagos. Preferences for foods sweetened with sucrose, aspartame or acesulfame K. Food Quality and Preference, 1990, 2, pp.65-73. ⟨hal-02578056⟩
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