Optimization of non-destructive system for on-line infrared measurement of fruit internal quality - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 1993

Optimization of non-destructive system for on-line infrared measurement of fruit internal quality

Optimisation de systèmes non-destructifs pour le contrôle en ligne par infra-rouge de la qualité interne des fruits

Résumé

This paper describes an attempt to develop a new NIR spectrometer to sort fruits according to the sugar content in the packing stations. This spectrometer ranging from 800 to 1050 nm is based on the diode array technology. It is coupled with fibers optics, which allow multiplexing : 20 fibers have been detected by the camera, showing that the potential multiplexing of 20 different points. The acquisition time is 40 ms an image, I.e 2ms a spectrum. A good S/N ratio has been recorded in the 820 to 1010 nm range. This spectrometer has been tested with a set of 79 peaches. Partial least squares processing is applied to different wavelengths ranges. The best coefficient of correlation, got with reduced wavelenght range (from 847 to 977 nm) is 0.81 and the S.E.P is 1.04° Brix. With this calibration, the fruits can be sorted into 3 maturity classes with a reliability of 76%. This performance, such as the other characteristics of the instrument are in accordance with the requirements of the packing station managers.
Cet article décrit un essai de développement d'un spectromètre NIR pour trier les fruits aux postes d'emballage en fonction de leur teneur en sucre. Ce spectromètre dont la plage de mesure est comprise entre 800 et 1050 nm est basé sur la technologie du réseau à diodes. Il est couplé à des fibres optiques qui permettent un multiplexage : 20 fibres ont été détectées à la caméra montrant le multiplexage potentiel de 20 points différents. Le délai d'acquisition est de 40 ms par image, soit 2 ms par spectre. Un bon rapport S/N a été enregistré dans la plage de 820 à 1010 nm. Ce spectromètre a été testé avec un groupe de 79 pêches. La méthode des moindres carrés est appliquée à différentes plages d'ondes. Le meilleur coefficient de corrélation, obtenu avec une plage d'onde réduite (de 847 à 977 nm est de 0,81 et le S.E.P. est de 1,04° Brix. Avec ce calibrage, les fruits peuvent être triés en 3 classes de maturité pour une fiabilité de 76 %. Ce résultat, comme les autres caractéristiques de l'instrument, sont conformes aux exigences des responsables du poste d'emballage.

Mots clés

Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02578152 , version 1 (14-05-2020)

Identifiants

Citer

V. Bellon, J.L. Vigneau, M. Leclercq. Optimization of non-destructive system for on-line infrared measurement of fruit internal quality. COST 94 post harvest treatment of fruits and vegetables, Louvain, BEL, 14-15 Septembre 1993, 1993, Belgium. pp.53-64. ⟨hal-02578152⟩

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