Estimation of poultry breastmeat yield: magnetic resonance imaging as a tool to improve the positioning of ultrasonic scanners - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Meat Science Année : 2000

Estimation of poultry breastmeat yield: magnetic resonance imaging as a tool to improve the positioning of ultrasonic scanners

Estimation du rendement en filet de poulets : utilisation de l'imagerie par résonance magnétique nucléaire en tant qu'outil pour améliorer le positionnement des scanners à ultrason

Résumé

Magnetic resonance imaging (MRI) was used to reconstruct three-dimensional breast muscle volume of 30 broilers and to locate the most suitable cross-sections to estimate breast muscle yield by ultrasonic scanner. The high accuracy of the determination of the breast muscle yield (R-2 = 0.92) from the volume calculated by the sum of 6 mm-spaced MRI transverse images justified the choice of MRI as a reference method. Treatment of the images showed that it was possible to obtain acceptable breast meat yield prediction by MRI from a combination of two or three muscle transverse cross-section area, measurements. It also showed that the need to find interfaces reflecting ultrasound is a considerable handicap for optimizing the ultrasonic technique. The oblique echotomographic plane crossing the coracoid bone lengthwise and the fore part of the breast bone appears to be the most appropriate to improve significantly the determination provided by the transverse image situated at the fore part of the breast bone.
L'imagerie de résonance magnétique IRM a été utilisée pour reconstituer en 3 dimensions le volume du filet de trente poulets de chair et pour localiser les coupes les mieux appropriées à l'estimation du rendement en filet par échographie. La qualité de la détermination du rendement en filet à partir du volume (R2=0,91) déduit de la somme des coupes transversales IRM espacées de 6mn justifie le choix de IRM comme méthode de référence. Le traitement des images IRM montre qu'il est possible d'obtenir une prédiction acceptable du rendement par IRM à partir d'une combinaison judicieuse de deux ou trois sections transversales du muscle. Elle confirme toutefois le fait que la nécessité de trouver des interfaces réfléchissant les ultrasons ont un fort handicap pour l'optimisation de la technique échographique. La coupe oblique par échographie traversant le coracoïde sur toute sa longueur et passant par l'avant du bréchet serait la plus pertinente pour améliorer significativement la détermination apportée par une coupe transversale située à l'avant du bréchet.

Dates et versions

hal-02580121 , version 1 (14-05-2020)

Identifiants

Citer

A. Davenel, Caroline Seigneurin, G. Collewet, Hervé Rémignon. Estimation of poultry breastmeat yield: magnetic resonance imaging as a tool to improve the positioning of ultrasonic scanners. Meat Science, 2000, 56 (2), pp.153-158. ⟨10.1016/S0309-1740(00)00034-6⟩. ⟨hal-02580121⟩
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