Determination of the lean meat percentage of pig carcasses using magnetic resonance imaging - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Meat Science Année : 2005

Determination of the lean meat percentage of pig carcasses using magnetic resonance imaging

Détermination par IRM du pourcentage de viande maigre dans les carcasses de porc

Résumé

The purpose of Workpackage 3 of the European Eupigclass project was to test indirect methods of measuring the lean meat percentage of a carcass that would be less costly, at least as accurate and more consistent than dissection. Magnetic resonance imaging was one of the three indirect methods tested to measure the lean meat weight and the lean meat percentage of pig carcasses, the other methods being X-ray CT and vision techniques. One hundred and twenty carcasses from three different genotypes and from both sexes were slaughtered. The left parts of the carcasses were fully dissected and the right parts were investigated with an indirect method using a 1.5T MRI system. The acquisition protocol was chosen to give an optimized contrast between fat and muscle tissues. Two different approaches, image segmentation and PLS regression, were used to extract information from the images. Automatic image segmentation was performed to quantify the volume of muscle in the images and gave a standard error of prediction using a linear regression with the dissection of the left half carcasses of 586 g and 1.10% for lean meat weight and lean meat percentage, respectively. PLS regression using the signal intensities histograms gave an estimation error of 465 g for lean meat weight. These results showed that MRI could be used in place of full dissection for authorizing and monitoring classification equipment of pig carcasses.
L'objectif du groupe de travail 3 du projet européen eupigclass était de tester des méthodes de mesure indirecte du pourcentage de viande maigre dans les carcasses de porc qui seraient moins onéreuses et au moins aussi précises que la dissection. L'IRM était l'une des trois techniques indirectes testées avec la vision et les rayons X. 120 carcasses mâles et femelles issues de 3 génotypes ont été abattues. Les demi-carcasses gauche ont été disséquées et les demi-carcasses droite passées dans un IRM 1.5T. Le protocole d'acquisition a été choisi afin d'optimiser les contrastes entre le gras et le muscle. Deux approches ont été utilisées afin de quantifier le muscle dans les images : une approche par segmentation et l'utilisation de la régression de type PLS. La segmentation automatique du muscle dans les images a donné une erreur de prédiction de 586 g pour le poids de muscle et de 1.1% pour le pourcentage de muscle en comparaison avec la dissection. La régression PLS a donné une estimation du poids de muscle avec une erreur de 465 g. Ces résultats prouvent que l'IRM peut être utilisé en remplacement de la dissection pour la classification des carcasses.

Mots clés

IRM

Dates et versions

hal-02586424 , version 1 (15-05-2020)

Identifiants

Citer

G. Collewet, P. Bogner, P. Allen, H. Busk, A. Dobrowolski, et al.. Determination of the lean meat percentage of pig carcasses using magnetic resonance imaging. Meat Science, 2005, 70 (4), pp.563-572. ⟨10.1016/j.meatsci.2005.02.005⟩. ⟨hal-02586424⟩

Collections

IRSTEA INRAE
1 Consultations
0 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More