Methodology for assesment of drift from radial sprayers in vineyard applications
Méthodologie d'évaluation de la dérive des pulvérisateurs à jet porté en viticulture
Résumé
The vineyards consume around 20% of the total amount of pesticide commercialised in France (~100.000 ton/year) with only 4% of agricultural surface. During application process, from 30 to 50% of the amount applied can be lost to the air. Thus the spraying treatment is one of the greater sources of persistent organic pollutants in the atmosphere, with consequent impacts on environment, health and economy. One of the main reasons is the airborne drift of effective pesticides off target.
Environ 20% de la quantité totale de pesticides commercialisés en France sont utilisés sur les vignolbes (~100 000 tonnes par an) qui représentent seulement 4% de la SAU. Pendant les applications, entre 30 et 50% de produit peut être perdu dans l'air. Ainsi, la pulvérisation des vignes est une des principales sources de présence de polluants organiques dans l'air avec de possible conséquences sur l'environnement, la santé publique et l'économie. L'une des principales cause est la dérive de la pulvérisation pendant l'application.