Diversity of food systems for securing future food availability - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Economia Agro-alimentare/Food Economy Année : 2019

Diversity of food systems for securing future food availability

Diversité des systèmes alimentaires pour sécuriser la disponibilité future des aliments

Résumé

We depict the different models of likely future value chains for agro food sector. The starting points of the reflection are the main coming geo-physical constraints acknowledged by most scientists (rising sea level; climate disaster higher frequency; scarcity of concentrated energy and other material resources). Thus the effects of the coming changes (and especially the effects of the global warming) on agriculture are a regular study topic, while the effects of the other constraints, and the likely evolution of the food systems as a whole, remain quite overlooked. When there is a general scarcity of resources (as it is the case for oil and minerals over the coming decades), the present value chains may no longer function. We draw from these evidences to design 6 models of food value chains (including farming, processing and delivery systems). We therefore describe the models : "Today" (any food, in-store selling everywhere, at any time); "Amazon" (any food, at home in metropoles, at any time); "Cart" (mainly local food, in streets of cities and villages, seasonal products); "Roman villa" (local food, at farm, seasonal products); "Survival" (energetic food, specific location, in response to disasters or to "hunger gap"); "Export foods" (spices, salt etc., at any time). Only the last four together will be frugal enough to be compliant with the future geo-physical constraints. We also explore some consequences in terms of the future way of life, around the topics of agricultural work and cities.
Nous décrivons les différents modèles pour les probables filières agro-alimentaires du futur. Le point de départ de la réflexion, ce sont les grandes contraintes géo-physiques à venir et envisagées par la plupart des scientifiques (hausse du niveau de la mer; fréquence accrûe des désastres climatiques; raréfaction de l'énergie concentrée et d'autres matériaux). Les effets des changements à venir sur l'agriculture (et spécialement ceux du changement climatique) sont un sujet d'étude courant, tandis que les effets des autres contraintes, et les probables évolutions des systèmes alimentaires en entier, demeurent négligés. Quand les ressources se raréfieront (ainsi qu'il adviendra pour le pétrole et de nombreux minerais dans les décades à venir), les chaînes de valeur actuelles ne pourront plus fonctionner. A partir de ces constatations, nous dessinons 6 modèles de filières alimentaires (y compris les exploitations agricoles, la transformation et la distribution). Nous décrivons ainsi les modèles "Aujourd'hui"(tout aliment, dans toutes les boutiques, n'importe quand); Amazon (tout aliment, à la maison dans les grandes villes, n'importe quand); "Chariot" (principalement de la nourriture produite localement, dans les rues des villes et des villages, produits de saison) ; "villa romaine" (nourriture produite localement, à la ferme, produits de saison et conservés); "Survie" (aliments énergétiques, en certains lieux, en réponse aux catastrophes ou à la famine); "Nourriture d'importation" (épices, sel etc., n'importe quand). Seuls les quatre derniers modèles seront assez frugaux pour se plier aux futures contraintes géo-physiques. Nous explorons aussi quelques conséquences en termes des futurs modes de vie induits, au sujet du travail agricole et des villes.

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hal-02608497 , version 1 (16-05-2020)

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Citer

Catherine Macombe. Diversity of food systems for securing future food availability. Economia Agro-alimentare/Food Economy, 2019, 20 (3), pp.351-370. ⟨10.3280/ECAG2018-002002⟩. ⟨hal-02608497⟩
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