PhytoCOTE: scenarios for the evolution of wine production methods
PhytoCOTE : des scénarii d'évolution des modes de production viticole
Résumé
Presentation of the three scenarios for the evolution of production methods in viticulture, built and evaluated within the framework of the PhytoCOTE project, in response to the phytosanitary pressure exerted in viticulture and to the effects of contamination and impacts on related ecosystems. The two scenarios in agroecological mode (Organic and traditional) prove to be the most efficient compared to the Conventional max scenario and all the systems studied. Agroecology represents a way forward for better production, protecting ecosystems and humans and ensuring better economic profitability for winegrowers.
Présentation des trois scénarii d'évolution des modes de production en viticulture, construite et évalués dans le cadre du projet PhytoCOTE, en réponse à la pression phytosanitaire exercée en viticulture et aux effets de contamination et impacts sur les écosystèmes connexes. Les deux scénarii en mode agroecologique (Bio et traditionnel) s'avèrent les plus performants par rapport au scénario Conventionnel max et tous les systèmes étudiés. L'agroécologie représente une voie d'avenir pour mieux produite, protéger les écosystèmes et les humains et assurer une meilleure rentabilité économique aux viticulteurs.