Aerobic fermentation prior to pasteurization produces a selective substrate for cultivation of the mushroom Pleurotus pulmonarius - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Access content directly
Journal Articles Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement / Biotechnology, Agronomy, Society and Environment Year : 2019

Aerobic fermentation prior to pasteurization produces a selective substrate for cultivation of the mushroom Pleurotus pulmonarius

La fermentation aérobie avant la pasteurisation produit un substrat sélectif pour la culture du champignon Pleurotus pulmonarius

Abstract

Description of the subject. Pleurotus species are cultivated on lignocellulosic substrates, in which contaminant fungi such as Trichoderma spp. are common. A selective substrate for Pleurotus provides the necessary conditions for protection against contaminants. Studies show that Paenibacillus polymyxa and other thermophilic bacteria benefit from the selectivity of Pleurotus cultivation substrate, however, little is known regarding these bacterial communities. Objectives. To evaluate the effect of substrate inoculation with Paenibacillus polymyxa on the productivity of Pleurotus pulmonarius and its protection against Trichoderma. Method. Barley straw inoculated with P. polymyxa and non-inoculated straw (control) was used following 0, 3 or 5 days of fermentation prior to heat treatment in order to produce the cultivation substrate. The microbiological content before and after the heat treatment, the mycelial colonization by P. pulmonarius and Trichoderma viride in competition and the yield of P. pulmonarius were all evaluated. Results. We observed that inoculation with P. polymyxa increased the number of cultivable bacteria and changed the composition of the community. The inoculation decreased the colonization ability of T. viride and favored the mycelial growth, although the yield of mushrooms was affected. Higher yields of P. pulmomarius were obtained in the control substrate where no contamination of Trichoderma spp. was observed. Conclusions. Addition of P. polymyxa modified the natural microbiological succession in a fermentation of barley straw for 5 days, favoring the competitiveness of P. pulmonarius against T. viride. Fermentation of barley straw for 3 days, followed by heat treatment, benefits the yield and protection of P. pulmonarius against Trichoderma viride.
Description du sujet. Les espèces de Pleurotus sont cultivées sur des substrats lignocellulosiques, où des champignons contaminants tels que Trichoderma spp. sont communs. Un substrat sélectif pour Pleurotus doit fournir les conditions nécessaires à la protection contre les contaminants. Des études ont montré que Paenobacillus polymyxa et d'autres bactéries thermophiles peuvent participer à la sélectivité du substrat de culture pour Pleurotus, mais on sait peu de choses sur les communautés bactériennes impliquées dans ces différents substrats. Objectifs. Évaluer l'effet de l'inoculation de P. polymyxa dans un substrat de culture sur la productivité de P. pulmonarius et sur la protection contre Trichoderma. Méthode. De la paille d'orge inoculée avec P. polymyxa et de la paille non inoculée (témoin) ont été utilisées après 0, 3 ou 5 jours de fermentation avant un traitement thermique pour produire le substrat de culture. Le contenu microbiologique avant et après traitement thermique, la colonisation mycélienne par P. pulmonarius et Trichoderma viride en compétition et le rendement de P. pulmonarius ont été évalués. Résultats. Nous avons observé que l'inoculation avec P. polymyxa augmentait le nombre de bactéries cultivables et modifiait la composition de la communauté microbienne. Elle diminue la capacité de colonisation de T. viride et favorise la croissance mycélienne. Cependant, le rendement en champignons a été affecté. Les rendements plus élevés de P. pulmonarius ont été obtenus dans le substrat témoin où aucune contamination de Trichoderma spp. n’a été observée. Conclusions. L'ajout de P. polymyxa a modifié la succession microbiologique naturelle lors d’une fermentation de paille d'orge pendant 5 jours, favorisant la compétitivité de P. pulmonarius par rapport à T. viride. La fermentation de la paille d'orge pendant les 3 jours qui suivent un traitement thermique est bénéfique pour le rendement et la protection de P. pulmonarius contre T. viride.
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hal-02629322 , version 1 (27-05-2020)

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Règulo Carlos Llarena-Hernandez, Alejandro Alonso-López, Francisco Hernández-Rosas, Catalino J. López, Joaquín Murguía González, et al.. Aerobic fermentation prior to pasteurization produces a selective substrate for cultivation of the mushroom Pleurotus pulmonarius. Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement / Biotechnology, Agronomy, Society and Environment, 2019, 23 (3), pp.165-173. ⟨10.25518/1780-4507.18106⟩. ⟨hal-02629322⟩

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