Specific parasitic diseases in grazing goats: consequences on animal management
Spécificités des risques parasitaires des chèvres au pâturage : conséquences sur les modes de gestion
Résumé
Specific parasitic diseases in grazing goats: consequences on animal management So far, dairy goat farms have made a limited use of pasture for grazing. The current context pleads in favour of promoting this type of system, unfortunately goats are highly prone to parasitic infections, and more precisely intestinal helminths, which tend to spread when goats are grazing outdoors. This article reviews identified risks and the specific response of goats to different types of outdoor parasites. It also investigates the overall impact on the strategies that need to be implemented in order to control parasitic infections in goats. Gastrointestinal strongyles (helminths) are the main type of infection taken into consideration owing to their high prevalence in grazing herds and their economic impact. Relying exclusively on chemical drugs yields limited results, therefore different strategies are reviewed which can help control this kind of parasite (alternating and targeting treatments, drug dose and mode of administration, pasture management, tannin-rich legumes ... ).
Le pâturage occupe une place limitée en élevage caprin laitier. Le contexte actuel est propice à son développement mais les chèvres sont particulièrement sensibles aux risques parasitaires, notamment par les helminthes qui se transmettent au pâturage. Cet article de synthèse présente les risques encourus, évoque les particularités de réponse des chèvres vis-à-vis des divers groupes de parasites et expose les répercussions sur la maîtrise du parasitisme. Les strongyloses gastro-intestinales sont plus particulièrement abordées en raison de leur fréquence chez les troupeaux au pâturage et de leurs répercussions économiques. Alors que l'emploi exclusif des traitements thérapeutiques montre ses limites, les différents principes de maîtrise de ces parasitoses sont précisées (alternance, dosage et administration ciblée des traitements, gestion du pâturage, légumineuses riches en tanins...).
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