Evaluation of safety and immune response induced by several adjuvants included in Pasteurella multocida vaccines in chickens - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Article Dans Une Revue Revue de Médecine Vétérinaire Année : 2008

Evaluation of safety and immune response induced by several adjuvants included in Pasteurella multocida vaccines in chickens

Evaluation de l’innocuité et de la réponse immunitaire induite par des vaccins contre Pasteurella multocida contenant différents adjuvants chez le poulet

Résumé

The objective of the present study was to investigate the safety of several vaccine preparations associating killed Pasteurella multocida antigens and different adjuvants and their immune efficacy in chickens in comparison with a commercial vaccine. Vaccine efficiency was assessed by measuring serum antibody titres 4 and 8 weeks after a single vaccination and adverse reactions at the injection site were monitored at necropsy by macroscopic examination and eventually by histological examinations. The vaccines formulated with oil adjuvant Montanide ISA 70, ISA 774 and W/O emulsion based on Tween / span induced a strong immune response against Pasteurella multocida. No antibody response was obtained using aqueous nano-particle compound (Montanide IMS 1112). The intensity of local side effects according to the vaccine formulations was dependent on oil content, HLB (Hydrophilic-Lipophilic Balance) and quality of surfactants: particularly, montanide ISA 774, an adjuvant with mixed mineral and non-mineral oils, appeared to be weakly reactogenic
L’objectif de cette étude était de tester l’innocuité et la réponse immunitaire induite par différents adjuvants entrant dans la composition d’un vaccin inactivé contre Pasteurella multocida chez le poulet, en comparaison avec un vaccin commercial. L’efficacité a été évaluée en quantifiant les titres en anticorps sériques obtenus 4 et 8 semaines après une seule administration de vaccin. Les réactions à la vaccination au site d’injection ont été appréciées macroscopiquement et éventuellement par un examen histopathologique. Les vaccins contenant les adjuvants Montanide ISA 70 et ISA 774 ainsi qu’une émulsion tween / span ont induit une forte réponse en anticorps visà- vis de Pasteurella multocida alors qu’avec le vaccin contenant des nanoparticules dispersées en milieu aqueux (Montanide IMS 1112) aucune réponse en anticorps n’a été observée. L’intensité des réactions locales aux vaccins était liée à différentes caractéristiques des adjuvants utilisés : la nature de l’huile et du surfactant ainsi que l’équilibre hydrophilie-lipophilie : l’adjuvant Montanide ISA 774 contenant un mélange d’huiles minérale et non minérale a, en particulier, provoqué peu de réaction locale
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02654474 , version 1 (29-05-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02654474 , version 1
  • PRODINRA : 47578

Citer

Catherine C. Belloc, Laurent Dupuis, Sebastien Deville, Jérome Aucouturier, Arlette Laval. Evaluation of safety and immune response induced by several adjuvants included in Pasteurella multocida vaccines in chickens. Revue de Médecine Vétérinaire, 2008, 159 (7), pp.371-375. ⟨hal-02654474⟩
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