Multi-function grasslands in France : I. Production functions
La multifonctionnalité des prairies en France : I. Les fonctions de production
Résumé
Analysis of grassland multi-functionality requires that the whole supply chain which grasslands belong to be taken into account. In the first section this paper presents changes in acreage of grasslands and forage crops as well as in the number of herbivore heads which occurred in France over the last two centuries with a focus on the last decades. An increased acreage of annual forage crops, a strong decline of perennial forage legumes and a reduction in permanent grasslands are the main changes which occurred over the last decades. Numbers of sheep and dairy cows decreased while the number of suckling cows increased leading to modifications in the type of grasslands and forage crops and in their management regimes. It also induced changes in the location of the animal production and a specialisation of the territories. Using systemic analysis of the supply chain in France, three functions were identified as being major for all stakeholders. The paper will focus on the production functions. The first of them is the contribution of animal farms to economic performance, and more specifically to the balance between farmer income and workload. This function is a continuation of the biomass production function which was traditionally assigned to grasslands. The second function is the contribution to quality of animal products which secures their access to markets and a satisfactory answer to consumer expectations. Quality includes nutritional composition, taste and image. This analysis underlines the contribution of grasslands to farm economic performance on the one hand with an increasing concern paid to workload. On the other hand, their implication in product quality emphasizes the need to take them into account in numerous production specifications.
L’analyse de la multifonctionnalité des prairies requiert de resituer ces surfaces dans la filière de production complexe à laquelle elles contribuent. Dans une première partie, cet article présente les évolutions en France des surfaces fourragères et prairiales et des productions herbivores au cours des dernières décennies avec un éclairage sur les changements majeurs survenus durant les deux derniers siècles. L’augmentation des cultures fourragères annuelles, la forte diminution des prairies artificielles et la réduction des surfaces en prairies permanentes sont les changements majeurs des dernières décennies. Outre la constante réduction des effectifs ovins et bovins, la réduction du cheptel laitier et l’augmentation du cheptel allaitant ont entraîné des changements de types de prairies, de modes de conduite et un déplacement accompagné d’une spécialisation des régions de production. L’analyse systémique de la filière en France conduit à identifier trois fonctions majeures aux yeux des acteurs. Cet article se concentre sur les fonctions de production. La première d’entre elles est la contribution à la performance économique des exploitations d’élevage et plus particulièrement à la recherche d’un équilibre entre revenu et travail pour les éleveurs. Cela constitue une extension de la fonction de production de biomasse traditionnellement assignée aux prairies. La seconde fonction est la contribution des prairies à la qualité des produits animaux, gage de leur accès aux marchés et d’une réponse satisfaisante aux attentes des consommateurs. Cette qualité recouvre la composition nutritionnelle, le goût et l’image. L’analyse des fonctions de production souligne l’importante contribution des prairies d’une part à la performance économique des exploitations d’élevage, avec la question croissante liée au travail, et, d’autre part, à la qualité des produits animaux.