Prévention des déficiences nutritionnelles chez les personnes sans-abri : intérêt d’un aliment de rue enrichi - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Cahiers d'économie et sociologie rurales Année : 2006

Prévention des déficiences nutritionnelles chez les personnes sans-abri : intérêt d’un aliment de rue enrichi

Résumé

Existing food aid programs have failed to prevent insufficient dietary intakes and micronutrient deficiencies in the population of homeless in Paris. To improve these programs, we designed a fortified food easy to consume in the street. Its economic interest was estimated by linear programming.We further tested its acceptability among the target population. A chocolate-flavoured spread naturally rich in potassium and n-3 fatty acids was fortified with calcium, zinc, vitamins C, D, E, B12, thiamine, niacin and folic acid. This spread presents multiple advantages for homeless nutrition : resistance to bacterial contamination, viscosity adapted to people having limited chewing capacity, high energy density, and high nutritional quality/price ratio. Indeed, adding 1 packet of Vitapoche® to a classical food basket increases, for a low cost (21 eurocents/packet), the energy content of the basket, and significantly improves its nutritional quality. This represents an economic advantage for the donor, as well as for the food aid recipient. The acceptability study was conducted in eight sites providing food aid to homeless. During two weeks in each site, the fortified food was systematically proposed (one packet/day) to each individual visiting the site. The evaluation of this new food, named Vitapoche®, showed that homeless would consume the fortified food often or daily, if available. Including fortified street foods in existing food aid programs for homeless is a practical and economic way to help prevent nutritional deficiencies in this population
Pour mieux prévenir la dénutrition et les déficiences vitaminiques et minérales chez les personnes en situation d’exclusion, nous avons mis au point un aliment enrichi facile à consommer dans la rue : le Vitapoche®. Il s’agit d’une pâte chocolatée résistante à la contamination bactérienne, emballée dans un sachet hermétique. Cette pâte est naturellement riche en potassium et en acides gras oméga-3. Elle a été enrichie en calcium, zinc et vitamines C, B1, B9, PP, B12, E et D, afin que chaque sachet (70 g, 377 kcal) apporte ces nutriments en quantité nécessaire pour la journée. Outre son intérêt nutritionnel évident, le Vitapoche® présente aussi un double intérêt économique, pour le donateur et pour le bénéficiaire. Une étude d’acceptabilité menée au sein de la population cible à Paris a montré que deux personnes sur trois consommeraient régulièrement du Vitapoche® si elles pouvaient se le procurer facilement. Le Vitapoche® n’est pas un substitut de repas. Il n’est pas destiné à remplacer l’aide alimentaire déjà existante, mais il la complète, afin d’en optimiser la qualité nutritionnelle.
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hal-02667372 , version 1 (31-05-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02667372 , version 1
  • PRODINRA : 22808

Citer

Nicole N. Darmon, André Briend. Prévention des déficiences nutritionnelles chez les personnes sans-abri : intérêt d’un aliment de rue enrichi. Cahiers d'économie et sociologie rurales, 2006, 79, pp.54-66. ⟨hal-02667372⟩
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