Goat husbandry in argan forests: land use conflicts
IAMM - L'élevage caprin dans l'arganeraie : l'utilisation conflictuelle d'un espace
Résumé
Local argan forests provides the essential livelihood for large parts of their surrounding population. The management of natural resources is founded on land and its use: private lands, generally cultivated, and forest lands, sometimes de facto privatised, sometimes used collectively. Four stakeholders, with opposite or complementary interests, are involved in the management and exploitation of argan forestland: the Forestry Service, livestock (mainly goat) farmers, local elected officials, and local authorities. Goat production plays an important role in the rural economy, and goats are a key element of the agricultural (including crops, livestock and forestry products) system. Local diets, which depend in part on food from argan forests, depend on many factors of variation, notably social conditions of access to this land. When breeders’ access rights are legally recognized, these farmers manage local resources, private or collective, effectively through a social organization that integrates customary law, national forest law and subtle husbandry practices. It appears that argan forests are not really “natural” forests but social products.
Dans l'arganeraie, la gestion des ressources naturelles a pour base le terroir, au sein duquel on distingue les terres de statut privé, le plus souvent cultivées, et celles de statut domanial couvertes d'arganiers tantôt privatisées de facto (agdal), tantôt utilisées collectivement (mouchaa). Quatre acteurs majeurs, dont les intérêts s'opposent ou se complètent, sont ainsi impliqués dans la gestion de l'exploitation de l'arganeraie : les services forestiers, les agriculteurs-éleveurs, les élus et les autorités locales. Les éleveurs portent une grande attention à la chèvre qui est un élément important de l'économie locale et est un maillon clé du système agro-sylvo-pastoral. Le système alimentaire qui est en partie fondé sur les ressources alimentaires tirées de l'arganeraie répond à de nombreux facteurs de variation, et notamment aux conditions sociales d'accès. Il apparaît que l'éleveur est un bon gestionnaire de ses terres privées et des arganiers qu'il possède dans le domanial quand le droit d'exploitation lui est concédé sans ambiguïté. L'utilisation de l'arganeraie par les caprins répond ainsi à une organisation sociale précise, intégrant le droit coutumier et le dispositif de l'agdal, la loi forestière et ses interdits, et des pratiques d'élevage et de gardiennage subtiles.
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