Modeling gas transfer in seed beds : diagnosis of hypoxia conditions for sugar beet seed (Beta vulgaris L.) during germination. II. Results of simulations
Modelisation des transferts gazeux dans le lit de semences : application au diagnostic des conditions d'hypoxie des semences de betterave sucriere (Beta vulgaris L.) pendant la germination. II. Resultats des simulations
Résumé
A model of gas transfer in cultivated soil layers, intended for the study of hypoxia conditions for sugar beet seeds, was presented in an earlier paper (RICHARD & GUERIF 1988). This model was applied to a profile with or without surface crusting and for different characteristics of the crust. Neglecting the case where the seed bed is quasi-saturated, it appeared that the oxygen concentration became limiting in the seed bed only if a crust formed at the surface and for high microbial respiration. Soil microbial respiration, greatly depends on temperature and oxygen concentration may be limiting only during short periods in the day ; the consequences on the germination are not known. The role of the structural and water potential characteristics of the profile are discussed either for a saturated, unsaturated or cracked crust.
Un modèle de transferts gazeux dans les couches de sol cultivé appliqué à l’étude des conditions d’hypoxie des semences de betterave sucrière a été proposé par les auteurs dans un article précédent (RICHARD & GUÉRIF 1988). Ce modèle est ici appliqué à un profil avec ou sans croûte de battance et pour différentes caractéristiques physiques de la croûte. En dehors d’un lit de semence quasiment saturé, le risque d’apparition de conditions hypoxiques dans le lit de semence est lié à la formation d’une croûte de battance et à la présence d’une forte activité microbienne au sein du profil. L’activité microbienne étant fortement dépendante de la température, la concentration en oxygène ne risque d’être limitante qu’à certaines périodes de la journée. L’influence des caractéristiques structurales et hydriques du lit de semence et des couches sous-jacentes est discuté suivant que la croûte de battance est saturée, ou désaturée ou fissurée.
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