Diversity of bread wheats cultivated in France
Sur la diversite des bles tendres cultives en France
Résumé
In an analysis of 78 bread wheat cultivars registered in the French Catalogue over the period 1946-1978, three types of distances were calculated for the following characters : pedigree, agronomic and morphological characters, gliadin polymorphism. No correlation was found between these three types of distances. Comparison of the mean and standard deviation of these distances between wheats from one period to the next showed that French wheats are becoming less diverse. The causes are discussed.
A partir de 78 cultivars de blés tendres inscrits au Catalogue français des variétés entre 1946 et 1978, 3 types de distances sont calculées entre chacun d’eux à l’aide des caractères suivants : apparentement, aspects morphologiques et agronomiques, polymorphisme de gliadines. Aucune corrélation n’existe entre ces 3 types de distances. L’évolution de la moyenne et de l’écart-type des distances entre les blés inscrits au cours d’une période et ceux les ayant précédés révèle une décroissance de la diversité des blés français. Plusieurs causes sont proposées.
Domaines
Sciences agricoles
Origine : Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte
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