Gérer l’ambroisie à feuilles d’armoise en agriculture biologique
Résumé
Managing common ragweed in organic agriculture Common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) is an invasive plant native to North America, capable of developing rapidly in many environments: agricultural fields, roadsides, construction sites, wastelands, riverbanks. Pollen, emitted at the end of summer, causes strong allergic reactions in sensitive people (rhinitis, asthma, etc.). It is also a threat to agriculture, as this annual plant can cause significant yield losses if it is not controlled. A study was conducted to analyze the practices of organic farmers in arable crop systems to control ragweed, as well as their level of knowledge of this plant according to their location. The results of this work show that ragweed is managed in organic farming by combining preventive and curative practices commonly used in this production method to control summer weed flora: diversified rotation, insertion of alfalfa, observation of plots, cleaning of the surroundings and seeds, stubble cultivation, false seeding, mechanical weeding in cultivation. The specificity of ambrosia management, given its high capacity for expansion, lies in increased surveillance and necessarily enhanced prevention. The solutions to control it can thus go as far as drastically reducing the return of favourable crops - sunflower, maize, soybean - in the rotation, or even manual weeding. Analysing the alternative management methods used in organic farming is interesting, to see how to optimise their mobilisation by organic farmers in regions differently affected by ragweed, in particular newly affected regions, but also to transpose them into a conventional system in a context of reduced use of plant protection products.
L’ambroisie à feuilles d’armoise (Ambrosia artemisiifolia L.) est une plante envahissante originaire d’Amérique du Nord, capable de se développer rapidement dans de nombreux milieux : parcelles agricoles, bords de route, chantiers, friches, bords de rivière. Le pollen, émis en fin d’été, provoque de fortes réactions allergiques chez les personnes sensibles. C’est aussi une menace pour l’agriculture, car cette plante annuelle peut provoquer des pertes de rendement importantes si elle n’est pas contrôlée. Une étude a été menée pour analyser les pratiques d’agriculteurs bio, en systèmes céréaliers, pour contrôler l’ambroisie à feuilles d’armoise, ainsi que leur niveau de connaissance de cette plante selon leur région. Les résultats de ce travail montrent que l’ambroisie se gère en AB en combinant pratiques préventives et curatives couramment utilisées dans ce mode de production pour contrôler la flore adventice estivale : rotation diversifiée, insertion d’une luzerne de 2 ou 3 ans, observation des parcelles, nettoyage des abords et des semences, déchaumages, faux-semis, désherbage mécanique en culture. La spécificité de la gestion de l’ambroisie, face à sa forte capacité d’expansion, réside en une surveillance accrue et une prévention nécessairement renforcée. Les solutions pour la contrôler peuvent ainsi aller jusqu’à une diminution drastique du retour de cultures favorables –tournesol, maïs, soja- dans la rotation, voire au désherbage manuel. Analyser les méthodes de gestion alternatives utilisées en AB est intéressant, pour voir comment optimiser leur mobilisation par des agriculteurs bio dans des régions différemment concernées par l’ambroisie, notamment des régions nouvellement touchées, mais aussi pour les transposer en système conventionnel dans un contexte de réduction de l’utilisation de produits phytosanitaires.