Substitution partielle d'huile de poisson par de la graine de lin extrudée chez la truite arc-en-ciel. Effet sur les performances de croissance, les rendements de transformation et le profil en acides gras des filets - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2012

Partial substitution of fish oil with extruded linseed in rainbow trout diet : effects on growth performances, fillet yields and fatty acid composition

Substitution partielle d'huile de poisson par de la graine de lin extrudée chez la truite arc-en-ciel. Effet sur les performances de croissance, les rendements de transformation et le profil en acides gras des filets

G. Mairesse
  • Fonction : Auteur
G. Chesneau
  • Fonction : Auteur
P. Weill
  • Fonction : Auteur

Résumé

This study investigate the impact of a partial substitution of fish oil by extruded linseed on the lipid profile of trout fillets, animal performance and fillet yields. 6 batches of 55 rainbow trouts (500g) were divided into six tanks of 1800L and fed for 120 days (final average weight: 1500g). 3 groups fed a control control (C, (commercial diet) and the three others this C diet added with 6.5% of extruded linseed as partial substitution (44%) of fish oil (Diet L). The partial substitution of fish oil by extruded linseed increased the levels of C18:3n-3 (+35%) in fillets without decreasing the level of long chain polyunsaturated fatty acid and without affecting the growth performance. In addition, an increase in fillet yields is observed with L diet because of a lower deposition of perivisceral fat. The partial substitution of fish oil by the extruded linseed is an effective solution to limit the use of fish oil for trout aquaculture.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02745338 , version 1 (03-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02745338 , version 1
  • PRODINRA : 171506

Citer

G. Mairesse, G. Chesneau, Laurent Labbé, P. Weill. Substitution partielle d'huile de poisson par de la graine de lin extrudée chez la truite arc-en-ciel. Effet sur les performances de croissance, les rendements de transformation et le profil en acides gras des filets. 14. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Institut de l'Elevage (IDELE). FRA., Nov 2012, Caen, France. ⟨hal-02745338⟩
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