A determinant of technical innovation in agriculture: coordinations on the work in the banana production
Un déterminant de l’innovation technique en agriculture : les coordinations sur le travail dans la production bananière
Résumé
The growth of the international market of the horticultural products is made possible by the globalization of an intensive mode of production in synthetic products which mobilizes salaried workers. In the Antilles changes in technological trajectories enables the consideration of other modes of production. This article brings to light how the technical innovation allowing a decrease in the necessity to use pesticides is dependent on an adaptation of the coordination in the mobilization of the salaried work. For this purpose we compare two systems of the use of manual labour between Martinique and Guadeloupe by widening on certain aspects in the transnational. The comparison is based on the characterization of these systems in which manual labour is used and the indicators of performance of the sectors of banana as well as on the adaptation of the technical changes.
La croissance du marché international des produits horticoles se réalise par la globalisation d’un mode de production intensif en produits de synthèses qui mobilise une main d’oeuvre salariée. Dans les Antilles des changements de trajectoires technologiques permettent d’envisager d’autres modes de production. Cet article met en évidence comment l’innovation technique permettant de diminuer le recours aux pesticides est tributaire d’une adaptation des coordinations dans la mobilisation du travail salarié. Pour cela nous caractérisons les systèmes d’emploi de la main d’oeuvre salariée entre différentes origines et leurs impacts sur des indicateurs de performance des filières de banane et d’adaptation des changements techniques.
Domaines
Sciences de l'Homme et SociétéOrigine | Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte |
---|
Loading...