History matters for the export decision and the volume exported : firm-level evidence from french agri-food firms - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2009

History matters for the export decision and the volume exported : firm-level evidence from french agri-food firms

Le rôle de l’histoire de la firme dans la décision d’exporter et le volume exporté : application au cas des firmes agroalimentaires françaises

Résumé

As a result of the rapid growth of microeconometric studies of exporting firms, we know quite a lot about the hysteresis occurring in the current decision of firms to export. Firms entering a foreign market the previous year are more likely to export the current year. The questions specifically addressed by this study are: Are sunk costs a feature of the firm's export behavior (decision and volume) and do they vary across export markets? A multivariate dynamic panel model of French agribusiness firms' exports to two aggregate markets (EU and Rest of the World) is specified. The model accounts for both zero level and positively skewed exports by adopting the Cragg (1971) logarithmic Tobit model. Unobserved firm-level heterogeneity is accounted for by introducing random effects which may be correlated across export markets. The initial conditions problem is treated by assuming that a component of the unobserved firm effect is conditional on initial values and exogenous variables (Wooldridge, 2005). As a consequence the degree of structural state dependence can be estimated for each export market. Previous export experience in both markets is hypothesized to impact both the decision to export and the level of exports in each market.
Plusieurs études microéconomètriques portant sur les entreprises exportatrices montrent l’existence d’hystérésis dans la décision d’export des entreprises. Les entreprises pénétrant un marché une année donnée ont une probabilité élevée d’exporter sur ce marché l’année suivante. Les questions traitées dans cet article sont : les coûts irrécupérables impliqués dans l’hystérésis à l’export sont-ils une caractéristique du comportement d’export de la firme (en considérant les deux composantes d’export: décision et volume exporté) et varient-ils selon les marchés de destination ? Un modèle dynamique multivarié sur données de panel des exportations des entreprises françaises agroalimentaires vers deux marchés agrégés (UE et reste du monde) est spécifié. Le modèle prend en compte aussi bien les valeurs d’exportation positives que les zéros dans un modèle tobit logarithmique de Cragg (1971). L’hétérogénéité des firmes est introduite en incluant des effets aléatoires qui peuvent être corrélés entre marchés de destination. La question des conditions initiales est traitée en supposant qu’une composante de l’effet spécifique des entreprises non observée par l’économètre est conditionnelle aux valeurs initiales et aux variables exogènes (Wooldridge, 2005). Ainsi, le niveau de dépendance structurelle peut être estimé pour chaque marché de destination.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02818897 , version 1 (06-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02818897 , version 1
  • PRODINRA : 27932

Citer

Karine Latouche, John-Scott Shonkwiler, Emmanuelle Chevassus-Lozza. History matters for the export decision and the volume exported : firm-level evidence from french agri-food firms. ETSG Conference, European Trade Study Group (ETSG). INT., Sep 2009, Rome, Italy. 18 p. ⟨hal-02818897⟩

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