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Large-scale spatial heterogeneity of macrozooplankton in Lake of Geneva

Résumé : Spatial distribution of macrozooplankton was studied during spring in Lake of Geneva to evaluate the influence of abiotic (water temperature and stability, nutrients) and biotic (bacteria, chlorophyll a, fish biomass) factors on macrozooplankton distribution. Mapping and spatial analyses revealed that abiotic factors, as well as crustacean abundances, were structured along a gradient in the great lake basin. Chlorophyll a biomass, bacteria density, cyclopoid abundance, and fish biomass showed more patchy or inshore-offshore distribution patterns. Using canonical analyses, we determined the relative contribution of the spatial and environmental factors to the distribution of macrozooplankton species and of trophic groups based on herbivory and omnivory/carnivory. The distribution of macrozooplankton can be explained by small-scale variations and lake gradients in abiotic and biotic factors, with a dominant contribution of the abiotic factors. Water temperature and stability, as well as ammonium, are the main factors related to macrozooplankton distribution in Lake of Geneva during spring. Chlorophyll a biomass was also related to the distribution of cyclopoids. The canonical models explained 35-72% of the variance in the distribution of total crustaceans, species, and trophic groups. However, 28-65% of the macrozooplankton variance remained unexplained, which may be due to fine-scale variations in other environmental factors. Résumé : La distribution spatiale du macrozooplancton dans le Lac Léman (ou Lac de Genève) a été étudiée au printemps pour déterminer l'influence des facteurs abiotiques (température et stabilité de la colonne d'eau, nutriments) et biotiques (bactéries, chlorophylle a, biomasse des poissons) sur la distribution du macrozooplancton. La cartographie et l'analyse spatiale ont révélé que les facteurs abiotiques, ainsi que l'abondance des crustacés, étaient structurés selon un gradient dans le grand lac. La biomasse en chlorophylle a, la densité des bactéries, l'abondance des cyclopoïdes et les biomasses de poissons présentaient des patrons de distribution plus agrégés ou des gradients rive-large. À l'aide d'analyses canoniques, nous avons évalué l'influence relative des facteurs environnementaux et des structures spatiales dans la distribution des espèces de macrozooplancton et des groupes trophiques basés sur les catégories d'herbivores et d'omnivores/carnivores. La distribution du macrozooplancton s'explique à la fois par les variations locales à petite échelle et les gradients à grande échelle des facteurs abiotiques et biotiques, avec une contribution plus importante des facteurs abiotiques. La température et la stabilité de la masse d'eau ainsi que les concentrations en ammoniaque sont les principaux facteurs reliés à la distribution spatiale du macrozooplancton dans le grand basin du Lac de Genève. La biomasse en chlorophylle a est aussi reliée à la répartition des cyclopoïdes. Les modèles canoniques expliquent 35 à 72% de la variabilité dans la distribution des crustacés totaux, des espèces et des groupes trophiques. Toutefois, de 28 à 65% de la variance du macrozooplancton reste inexpliqué, ce qui pourrait être imputable aux variations à petite échelle d'autres facteurs environnementaux.
Document type :
Journal articles
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https://hal.inrae.fr/hal-03043300
Contributor : Jean Guillard <>
Submitted on : Monday, December 7, 2020 - 11:26:14 AM
Last modification on : Friday, February 19, 2021 - 11:48:30 AM
Long-term archiving on: : Monday, March 8, 2021 - 6:39:20 PM

File

Pinel_Alloul-etal-CJFAS-1999.p...
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  • HAL Id : hal-03043300, version 1

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Bernadette Pinel-Alloul, Catherine Guay, Nadine Angeli, Pierre Legendre, Pierre Dutilleul, et al.. Large-scale spatial heterogeneity of macrozooplankton in Lake of Geneva. Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, NRC Research Press, 1999. ⟨hal-03043300⟩

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