Design workshop with farmers as a promising tool to support the introduction of diversifying crops within a territory: the case of camelina in northern France to supply a local biorefinery - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue OCL Oilseeds and fats crops and lipids Année : 2021

Design workshop with farmers as a promising tool to support the introduction of diversifying crops within a territory: the case of camelina in northern France to supply a local biorefinery

Margot Leclère
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Chantal Loyce

Résumé

The development of local diversification value-chains requires the design and implementation of cropping systems adapted to a diversity of farms and the management of crops for which very little knowledge is available. In this article, using the example of camelina in northern France to supply a local oilseed biorefinery, we illustrate how (i) the realisation of a design workshop based on the formalization and sharing of local knowledge produced by a multi-stakeholder participatory approach, and (ii) the analysis, formalization and sharing of the outputs of this design workshop, are useful for supporting the introduction of a new species in a territory. In total, each of the nine farmers attending the workshop designed one (or two) proposal(s) to include and manage camelina adapted to their own situation. The precise description of these proposals and the explanation of the technical choices, the identification of the factors explaining the diversity of the proposals designed, as well as the inventory of the functions expected of the crop by the farmers, which are presented in this paper, constitute a set of elements that could also be used to support other farmers in the area who would like to introduce this new species into their cropping system. Keywords: diversification / local value-chain / knowledge formalization / participatory design ☆ Contribution to the Topical Issue "Creating new oil & protein crop value chains / Construire de nouvelles filières oléoprotéagineuses". ☆☆ The French version is available in "Supplementary Material".
Le développement de filières locales de diversification suppose la conception et la mise en œuvre en parcelles agricoles de systèmes de culture adaptés à une diversité d’exploitations agricoles et intégrant des cultures pour lesquelles très peu de connaissances sont disponibles. Dans cet article, en nous appuyant sur l’exemple de la cameline dans l’Oise pour approvisionner une bioraffinerie oléagineuse locale, nous illustrons en quoi (i) la réalisation d’un atelier de conception basé sur la formalisation et le partage de connaissances uniquement locales, de différentes natures et produites par une démarche participative multi-acteurs et (ii) l’analyse, la formalisation et le partage des sorties de cet atelier de conception, sont utiles pour accompagner l’introduction d’une nouvelle espèce dans un territoire. Au total, chacun des neuf agriculteurs présents à l’atelier a conçu une (ou deux) modalité(s) d’insertion et de conduite de la cameline adaptée(s) à sa propre situation. La description précise de ces modalités et l’explicitation des choix techniques, l’identification des facteurs expliquant la diversité des modalités conçues ainsi que le recensement des fonctions attendues de la culture par les agriculteurs, qui sont présentés dans ce papier, constituent un ensemble d’éléments qui pourrait être mobilisables pour accompagner d’autres agriculteurs du territoire qui voudraient introduire cette nouvelle espèce dans leur système de culture (The full text is available in French on https://www.ocl-journal.org/10.1051/ocl/2021023/olm ).
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Dates et versions

hal-03303117 , version 1 (28-07-2021)

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Paternité

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Citer

Margot Leclère, Marie-Hélène Jeuffroy, Chantal Loyce. Design workshop with farmers as a promising tool to support the introduction of diversifying crops within a territory: the case of camelina in northern France to supply a local biorefinery. OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2021, 28, pp.1-14. ⟨10.1051/ocl/2021023⟩. ⟨hal-03303117⟩
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