PSDR4 Repro-Innov - Réorganisations productives et innovations dans les filières agri-alimentaires - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Access content directly
Journal Articles Innovations Agronomiques Year : 2022

PSDR4 Repro-Innov - Productive reorganizations and innovation in agri-food sector

PSDR4 Repro-Innov - Réorganisations productives et innovations dans les filières agri-alimentaires

Abstract

The Occitanie region is considering the potential for innovation and creation of added value in the agrifood sector (potential of quality signs, development of agro-chains, etc.), given its contribution to the regional economy. Facing this challenge, the Repro-Innov project aims to analyze the reorganization processes and innovation dynamics in value chains and territories. It is examining the diversity of technical and organizational innovations, as well as environmental and social innovations, at the various stages of value chains. The project combines quantitative methods based on statistical surveys and databases, and qualitative methods based on interviews. Three main types of work structure the project. Research on productive reorganizations focuses on the evolution of farm profiles impacting agricultural cooperatives and territories. Research on organic agriculture explores the different aspects of its development, both in terms of production and consumption. Finally, research has examined the criteria that have a positive impact on the dynamics of innovation in rural areas and medium-sized cities. The interactions between the project partners have been rich and diverse, allowing for the completion of the works undertaken, for the exchange of the results obtained and for the co-construction of participative workshops.
La région Occitanie s’interroge sur le potentiel d’innovation et de création de valeur ajoutée dans le secteur agri-alimentaire (potentiel des signes de qualité, développement d’agro-chaînes, ...), compte tenu de son poids dans l’économie régionale. Face à cet enjeu, le projet Repro-Innov a pour objectif d’analyser les processus de réorganisation et les dynamiques d’innovation à l’œuvre dans les filières et les territoires. Il s’intéresse à la diversité des innovations, techniques, organisationnelles, mais aussi environnementales et sociales, aux différents maillons des filières. Le projet associe des méthodes quantitatives à partir d’enquêtes statistiques et de bases de données, et qualitatives à partir d’entretiens. Trois grands types de travaux structurent le projet. Les travaux sur les réorganisations productives s’intéressent à l’évolution des profils d’exploitation agricole impactant les coopératives agricoles et les territoires. Les travaux sur l’agriculture biologique explorent les différentes facettes de son développement, tant côté production que côté consommation. Enfin des travaux s’intéressent aux critères qui jouent favorablement sur les dynamiques d’innovation dans les espaces ruraux et les villes moyennes. Les interactions entre les partenaires du projet ont été riches et diverses, pour permettre de mener à bien les travaux engagés, pour échanger sur les résultats obtenus et pour co-construire des ateliers participatifs.
Fichier principal
Vignette du fichier
2022-triboulet-_IA_Vol86.pdf (1.68 Mo) Télécharger le fichier
Origin : Publisher files allowed on an open archive

Dates and versions

hal-03644828 , version 1 (19-04-2022)

Licence

Attribution - NonCommercial - NoDerivatives

Identifiers

Cite

Pierre Triboulet, Charlène Arnaud, Pascale Chateau Terrisse, Danielle Galliano, Amélie Gonçalves, et al.. PSDR4 Repro-Innov - Réorganisations productives et innovations dans les filières agri-alimentaires. Innovations Agronomiques, 2022, 86 (mars), pp.293-305. ⟨10.17180/ciag-2022-vol86-art25⟩. ⟨hal-03644828⟩
289 View
86 Download

Altmetric

Share

Gmail Facebook X LinkedIn More