Can proximity food supply chains limit the banalization of commercial foodscapes of a small town (Clermont l’Hérault, south of France)?
Les circuits de proximité. Un levier contre la banalisation des paysages alimentaires commerciaux d’une petite ville (Clermont-l’Hérault, Occitanie) ?
Résumé
In the literature, food retailers have been studied mainly through the evolution of fixed stores or the renewal of relations between producers and consumers. This paper deals jointly with these two topics, by analyzing the place of proximity chains within the surrounding agriculture in the commercial foodscape of a small town in the wine-growing and tourist hinterland of Montpellier (south of France). Combining mapping and landscape analysis, as well as surveys through questionnaires and interviews, this article shows that the banalized commercial fabric coexists with a diversity of proximity chains that are part of the process of food relocalization. Although little visible and selling small volumes for the most part, these proximity chains contribute to maintaining the links between this small town and the surrounding agricultural areas. Most of them prioritize a geographical and relational proximity, some of them a more alternative proximity, through an activist approach. They draw out a supply territory corresponding to the perimeter of the rural Pays, thus confirming the scale chosen for the territorial food project.
Dans la littérature, les commerces alimentaires ont souvent été abordés via l’évolution du tissu commercial et le renouvellement des liens entre producteurs et consommateurs. Dans cet article, les auteures traitent conjointement ces deux thématiques en analysant la place des circuits de proximité dans les paysages alimentaires commerciaux d’une petite ville de l’arrière-pays viticole et touristique de Montpellier. En combinant analyse cartographique et paysagère, ainsi qu’enquêtes par questionnaires et entretiens, cet article montre que la banalisation du tissu commercial peut coexister avec une diversité de circuits de proximité s’inscrivant dans le processus de relocalisation de l’alimentation. Bien que peu visibles et représentant souvent de faibles volumes, ces circuits contribuent à maintenir les liens de cette petite ville avec les espaces agricoles environnants. La majorité valorisent une proximité géographique et relationnelle, quelques-uns une proximité plus alternative, dans une démarche militante. Ils dessinent un territoire d’approvisionnement correspondant au périmètre du Pays rural, confirmant ainsi l’échelle choisie pour le projet alimentaire territorial (PAT).
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