Physico-chemical and biochemical characterization of the pulp and oil of three oilseeds of Senegal : Annona muricata, Terminalia catappa and Neocarya macrophylla - Archive ouverte HAL Access content directly
Journal Articles Afrique Science Year : 2021

Physico-chemical and biochemical characterization of the pulp and oil of three oilseeds of Senegal : Annona muricata, Terminalia catappa and Neocarya macrophylla

Caractérisation physico-chimique et biochimique du fruit et de l’huile de trois plantes oléagineuse du Sénégal : Annona muricata, Terminalia catappa et Neocarya macrophylla

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Abstract

The oleaginous plants that grow in Senegal are generally much unknown. This work focuses on the physic-chemical and biochemical characterization of fruits and oils of three oil plants from Senegal namely : Annona muricata, Terminalia catappa and Neocarya macrophylla. Thus, we interested us to determinate the qualitative and nutritional characteristics of fruits and the composition of fatty acids, sterols, tocopherols, etc. oilswith a view to their possible recovery. The results of biochemical analyzes indicate that the fruits are very pulpy (more than 70 %) with acidity and pHlow. The total sugar content of Terminalia catappa is quite low (2.37 ± 0.60 %) contrary to Annona muricata (16.17 ± 0.37 %) and Neocarya macrophylla (8,21 ± 0,08 %) which have a sweet, very pleasant flavor. The kernels of the seeds contain respectively 15.16 ; 24.74 and 21.05% protein and 40.5; 57 and 67.59 % fat respectively for Annona muricata, Terminalia catappa and Neocarya macrophylla. The iodine values of Terminalia catappa and Neocarya macrophylla are 11.31 and 16.10 g I2 / 100g respectively show a predominance of unsaturated fatty acids. Regarding the acid number, it is very high for Terminalia catappa oil (51.66 mg KOH/g).
Les plantes oléagineuses qui poussent au Sénégal sont généralement très peu connues. Ce travail porte sur la caractérisation physico-chimique et biochimique des fruits et des huiles de trois plantes oléagineuses du Sénégal à savoir : l’Annona muricata, le Terminalia catappa et le Neocaryama crophylla. Ainsi, nous nous sommes intéressés à la étermination des caractéristiques qualitatives et nutritionnelles des fruits et de la composition en acides gras, en stérols, en tocophérols etc. des huiles en vue de leur possible valorisation. Les résultats des analyses biochimiques montrent que les fruits sont très pulpeux (plus de 70 %) et légèrement acide avec des pH assez faibles. La teneur en sucres totaux est assez faible pour le Terminalia catappa (2,37 ± 0,60 %) contrairement à l’Annona muricata (16,17 ± 0,37 %) et le Neocarya macrophylla (8,21 ± 0,08 %) qui ont une saveur sucrée, très agréable. Les amandes des graines contiennent respectivement15,16 ;24,74et 21,05 % de protéines et40,5, 57 % et 67,59 % de lipides respectivement pour l’Annona muricata, le Terminalia catappa et le Neocarya macrophylla . Les indices d’iode du Terminalia catappa et de l’Annona muricata sont respectivement 11,31 et 16,10 mg I2/100 g. Ce qui montre leur prédominance en acides gras insaturés. Pour ce qui concerne l’indice d’acide, il estrelativement très élevé pour l’huile de Terminalia catappa (51,66 mg KOH/g).
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hal-03765494 , version 1 (31-08-2022)

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Attribution - CC BY 4.0

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  • HAL Id : hal-03765494 , version 1

Cite

Ndeye Bineta Camara, Mamadou Faye, Djibril Diedhiou, Malick Mbengue, Oumar Sock, et al.. Physico-chemical and biochemical characterization of the pulp and oil of three oilseeds of Senegal : Annona muricata, Terminalia catappa and Neocarya macrophylla. Afrique Science, 2021, 19 (5), pp.123-135. ⟨hal-03765494⟩
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