New plant engineering techniques, R&D investment and international trade - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Journal of Agricultural Economics Année : 2022

New plant engineering techniques, R&D investment and international trade

Nouvelles techniques d'ingénierie des installations, investissement en R&D et commerce international

Résumé

New plant engineering techniques (NPETs) may significantly improve both production and quality of foods. Some consumers and regulators around the world might be reluctant to accept such products and the global market penetration of these products may remain low. We develop a parsimonious economic model for R&D investment in food innovations to identify conditions under which NPET technology emerges in the context of international trade. The framework integrates consumers' willingness to pay (WTP) for the new food, the uncertainty of R&D processes, the associated regulatory cost of approval, and the competition between domestic and foreign products. With generic applicability, the model enables the quantitative analysis of new foods that could be introduced in markets and then traded across borders. We apply the framework to a hypothetical case of apples improved with NPETs. Simulation results suggest that import bans and high values of sunk cost can reduce R&D investment in NPETs to suboptimal levels.
Les nouvelles techniques d'ingénierie végétale (NTIV) peuvent améliorer considérablement la production et la qualité des aliments. Certains consommateurs et régulateurs du monde entier pourraient être réticents à accepter de tels produits et l’introduction de ces produits sur le marché mondial pourrait rester faible. Nous développons un modèle économique prenants en compte l'investissement en R&D dans les innovations alimentaires afin d'identifier les conditions dans lesquelles la technologie NTIV émerge dans un contexte de commerce international. Le cadre intègre le consentement à payer des consommateurs (CAP) pour le nouvel aliment, l'incertitude des processus de R&D, le coût réglementaire associé à l'approbation et la concurrence entre les produits nationaux et étrangers. Le modèle permet l'analyse quantitative de l’apparition de nouveaux aliments qui pourraient être introduits sur les marchés puis commercialisés au-delà des frontières. Nous appliquons le modèle à un cas hypothétique de pommes améliorées avec des NTIV. Les résultats de la simulation suggèrent que les interdictions d'importation et les valeurs élevées de coûts fixes peuvent réduire les investissements en R&D dans les NTIV à des niveaux sous-optimaux.

Dates et versions

hal-03812870 , version 1 (13-10-2022)

Licence

Paternité - Pas d'utilisation commerciale - Pas de modification

Identifiants

Citer

Stéphan Marette, Anne‐célia Disdier, Anastasia Bodnar, John Beghin. New plant engineering techniques, R&D investment and international trade. Journal of Agricultural Economics, In press, pp.1-20. ⟨10.1111/1477-9552.12516⟩. ⟨hal-03812870⟩
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