Impacts agronomiques du pâturage de couverts végétaux et de céréales d’hiver par des ovins - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Access content directly
Journal Articles Fourrages Year : 2022

Agronomic impacts of sheep grazing on cover crops and winter cereals

Impacts agronomiques du pâturage de couverts végétaux et de céréales d’hiver par des ovins

Valentin V. Verret
  • Function : Author
  • PersonId : 1099598
Emeric Emonet
  • Function : Author
Laurence Sagot
  • Function : Author
Pierre Mischler
  • Function : Author
  • PersonId : 1107597
Denis Gautier
  • Function : Author
  • PersonId : 1072314

Abstract

Cereal crop-specialized systems can provide significant biomass that can be directly exploited by grazing. Through an experimental system set up with farmers in the Paris Basin, this study investigates the agronomic impacts of grazing winter cover crops and winter cereals by sheep. In this study, the grazing of cover crops did not penalize the following spring crop. Compared to a mechanical cover crop termination, the abundance of slugs is reduced by 60 % after grazing, the availability of mineral nitrogen in the soil increases on average by 6 kg N/ha when sowing the spring crop. Soil structure and carbon storage are marginally degraded. Cereals grazed at the start of tillering show a yield gain of 4.8 q/ha. Grazing cereals at stem elongation decreased grain yield by 7,5 q/ha. Sheep grazing in cereal crop specialized systems shows potential to produce animal proteins during autumn and winter, while maintaining cropping system production. We predict a strong interest in these systems in the context of the agroecological transition, whether it be at the plot, farm and territory scales.
Les systèmes céréaliers sont en capacité de fournir des biomasses importantes valorisables directement par le pâturage. A travers un dispositif expérimental mis en place chez des agriculteurs du Bassin parisien, cette étude étudie les impacts agronomiques du pâturage de couverts végétaux et des céréales d’hiver par des ovins. Dans l’étude réalisée, le pâturage des couverts d’interculture n’est pas pénalisant pour la culture suivante. Comparé à un couvert broyé, l’abondance de limaces est réduite de 60 % après pâturage, la disponibilité en azote minéral du sol augmente en moyenne de 6 kg N/ha au semis de la culture de printemps. La structure du sol et le stockage de carbone sont marginalement dégradés. Les céréales pâturées en début de tallage montrent un gain de rendement de 4,8 q/ha.
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Dates and versions

hal-03876343 , version 1 (28-11-2022)

Identifiers

  • HAL Id : hal-03876343 , version 1

Cite

Valentin V. Verret, Emeric Emonet, Laurence Sagot, Pierre Mischler, Denis Gautier, et al.. Impacts agronomiques du pâturage de couverts végétaux et de céréales d’hiver par des ovins. Fourrages, 2022, 251, pp.27-37. ⟨hal-03876343⟩
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