Evolution of the perception of food quality through the ages
L’évolution de la perception de la qualité alimentaire au cours des âges
Résumé
This analysis shows that food quality is a concept that has always been a concern among eaters, even when they had the anxiety of a lack of food.
In ancient times, quality was not limited to food safety, but had many other dimensions: hedonic, dietetic, practical, social, symbolic... During the
nineteenth century, the scientific advances and the industrial revolution strongly improved certain components of food quality. Since the beginning
of the 1980s, French consumers have expressed new qualitative expectations. They reflect the rise of food fears and the emergence of a new ethics
of diet, which revolves around five key concepts: the body, nature, the animal, solidarity and sincerity.
La qualité des aliments n'est pas une exigence récente, qui serait apparue une fois satisfaits les besoins quantitatifs de nourriture. Depuis l'origine, l'Homo sapiens s'est préoccupé de la qualité de ce qu'il « In-corporait », et ses critères étaient à la fois nombreux et variés. Depuis quelques années, de nouvelles attentes qualitatives ont émergé, obligeant tous les acteurs de la filière alimentaire à repenser en profondeur leurs modèles de production, de transformation et de distribution 1 .
Origine | Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte |
---|---|
Licence |