Difficulties and opportunities in producing broiler chickens for short circuits in the Centre Val de Loire region
Difficultés et opportunités de la production de poulets de chair pour les circuits courts en région Centre Val de Loire
Résumé
Demand for quality poultry distributed in short circuits is increasing. The objective of this study was to find out what were the critical points in the development of chicken production for short circuits in the Centre region. To achieve this goal, individual interviews were achieved with farmers, project leaders and poultry stakeholders. The results show that, in addition to the difficulties encountered during installation as in other productions, many obstacles hinder the development of this production: issues in having access to quality chicks in small numbers, a great variability of the technical skills of the actors and especially the lack of structures allowing the slaughter of small lots. However, this sector has many assets as a strong motivation of the farmers and/or the stakeholders, high moral values in terms of sustainability (ecology and autonomy in particular), territories with traditional productions, growing markets, a strong image of animal welfare and product quality. In conclusion, this production is rapidly changing and arouses many interests. The exploitation of this potential could be increased by regional recognition, the establishment of networks of experts or self-training and assistance for the installation processes and slaugtherhouse management.
La demande de volailles de qualité distribuées au sein de circuits courts est en augmentation. L’objectif de cette étude a été de rechercher quels étaient les points critiques du développement de la production de poulets à destination des circuits courts en région Centre. Pour cela, des entretiens individuels ont été réalisés avec des éleveurs, des porteurs de projets et des intervenants en aviculture. Les résultats montrent que, outre les difficultés rencontrées lors de l’installation comme dans d’autres productions, de nombreux freins entravent le développement de cette production : la difficulté d’approvisionnement en poussins de qualité en petit nombre, une grande variabilité de la technicité des acteurs et surtout le manque de structures permettant l’abattage de petits lots. Cette filière comporte cependant de nombreux atouts : une forte motivation des éleveurs et/ou acteurs, des valeurs morales fortes en terme de durabilité (écologie et autonomie en particulier), des territoires traditionnels de production, des débouchés en croissance, une forte image de bien-être des animaux et de qualité du produit. En conclusion, cette production est en pleine évolution et suscite de nombreux intérêts. La valorisation de ce potentiel pourrait être augmentée par une reconnaissance régionale, la mise en place de réseaux d’experts ou d’auto-formation et l’aide à l’installation et aux structures d’abattage.
Domaines
Sciences du Vivant [q-bio]
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