The invisible face of the agricultural crisis
Les invisibles de la crise agricole
Abstract
This report follows on from the first three reports on agriculture in crisis. It highlights the invisible of the conflicts affecting the economy and sociology of farms.
These forgotten workers are mainly non-family farm employees, some 138,000 full-time equivalents (FTEs) in a ‘stable’ situation (present on the farm for at least 8 months of the year on the farm) in 2020, to which must be added a volume of work of 76 000 seasonal or occasional FTEs, often unskilled and in precarious situations.
If the number of individuals with the status of permanent employees is well known (170,400 in 2020), the number of casual workers is much harder to assess, but we estimate it at around
estimated at around 400,000.
Agricultural employees are rarely in a position to work in large numbers on a farm, and as a result Consequently, their unionisation is low. In addition, the public authorities rarely consult their professional rarely consult their professional representatives, leading to regulation of the agricultural salaried workforce that is systematically biased in favour of farmers' interests.
At a time when the annual number of farm managers setting up in business is continuing to fall employees are becoming a decisive link in the sustainable maintenance of French agricultural production
French agricultural production based on an entrepreneurial model that is gaining ground against the family model. From 1980 to 2020, their contribution to overall farm work (in FTEs) rose from 17% to 39%. At
In addition to wage tax exemption measures, the regulation of precarious work and the training and the training/qualification of farm workers could be the way forward for our national production. our national production.
Despite the economic and social consequences of this media invisibility and increased increased recourse to salaried employment in agriculture, too few public decision-makers are take an interest in the trend towards casualisation and outsourcing of the agricultural workforce.
The few surveys, those of INSEE, and studies by researchers or independent firms or independent firms highlight two key factors:
1- Working conditions are sometimes less restrictive for stable employees than for the majority of farm managers. than for the majority of farm managers;
2- A negative feeling among these employees, in the face of the prevailing ideology according to which farm managers and their employees share the same responsibilities. that farm managers and their employees share convergent interests.
As a result, during negotiations between the farming profession and the public authorities, agricultural agricultural workers are ignored... except when there is a public call for an obvious need for labour.
This notebook therefore opens up a space for negotiation and arbitration in the co-construction of tomorrow's agriculture. agriculture of the future.
Ce cahier fait suite aux trois premiers cahiers sur l’agriculture en crise. Il met en lumière les invisibles des conflits touchant l’économie et la sociologie des exploitations agricoles.
Ces oubliés concernent principalement les salariés non familiaux des exploitations agricoles, de l’ordre de 138 000 équivalents temps plein (ETP) en situation « stable » (présence au moins 8 mois de l’année sur l’exploitation) en 2020, auquel il faut rajouter un volume de travail de 76 000 ETP saisonniers ou occasionnels, souvent non qualifiés et en situation de précarité.
Si le nombre de personnes physiques ayant le statut de salariés permanents est bien connu (170.400 en 2020), le nombre des occasionnels est beaucoup plus difficile à évaluer mais nous
l’estimons à environ 400.000.
Les salariés agricoles sont rarement en situation de faire nombre sur une exploitation, et en conséquence leur syndicalisation est faible. En outre, les pouvoirs publics ne consultent que rarement leurs représentants professionnels, conduisant à une régulation du salariat agricole systématiquement biaisée en faveur des intérêts des exploitants.
Alors que le nombre annuel d’installations de chefs d’exploitation agricole continue de régresser, les salariés deviennent un maillon décisif pour le maintien durable de la production
agricole française selon un modèle entrepreneurial qui progresse face au modèle familial. De 1980 à 2020, leur contribution au travail agricole global (en ETP) est passé de 17 à 39 %. En
complément des mesures d’exonération de charges salariales, la régulation du travail précaire et la formation/qualification des salariés agricoles peuvent tracer des pistes d’avenir pour notre production nationale.
Malgré les conséquences économiques et sociales de cette invisibilité médiatique et un recours accru au salariat en agriculture, trop peu d’instances de la décision publique s’intéressent au mouvement de précarisation et d’externalisation du salariat agricole.
Les rares enquêtes, celles de l’INSEE, et des études de chercheurs ou de cabinets indépendants mettent en lumière deux facteurs essentiels :
1- Des conditions de travail parfois moins contraignantes pour les salariés stables que pour celles de la majorité des chefs d’exploitation ;
2- Un ressenti négatif chez ces salariés, face à l’idéologie dominante selon laquelle les chefs d’exploitation et leurs salariés partageraient des intérêts convergents.
En conséquence, lors des négociations entre la profession agricole et les pouvoirs publics, les salariés agricoles sont ignorés… sauf lors d’appel public à un besoin évident de main d’œuvre.
Ce cahier ouvre donc un espace de négociation et d’arbitrage dans la co-construction de l’agriculture de demain.
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